Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hugo de Jonge over galg: ‘Je hebt toch fatsoen?’

Gisteren schoof Hugo de Jonge aan bij HLF8, het nieuwe programma van Johnny de Mol. Daar raakten de twee onder andere in gesprek over protesten tegen de coronamaatregelen, met als hoogtepunt ‘de galg’.

Hugo de Jonge over galg: ‘Je hebt toch fatsoen?’

Zondag 3 oktober vond er een grote corona-protestactie plaats in Amsterdam. Zo’n 25.000 mensen lieten hun onvrede over het coronabeleid horen, waarbij één van hen een complete galg met zich meesleepte. Het opvallende bouwwerk werd al snel onderwerp van discussie op sociale media, met veel mensen die het als smakeloos ervaarden.

Smakeloos

"Je snapt niet dat er geen omstanders zijn die zeggen: 'Doe eens normaal.' Het strafrecht zou niet de enige grens moeten zijn. Je hebt toch ook nog gewoon fatsoen”, sprak De Jonge in de uitzending van HLF8 over de galg. "Demonstratierecht is een groot goed, maar als dat recht op intimidatie wordt, zijn we ver van huis.”

Galgtweet

Een Twitteraar met een anoniem account plaatste later een foto van de galg met de tekst ‘De galg hangt voor je klaar @minVWS Hugo!’. Het bericht werd kort na plaatsing weer verwijderd, net als het hele account van de persoon die het heeft geplaatst. Screenshots ervan bleven echter rondgaan op social media. Ook Hugo de Jonge kreeg die onder ogen en besloot aangifte te doen tegen de Twitteraar die de tekst online zette. "Van deze en andere bedreigingen doet de minister altijd aangifte”, liet de woordvoerder van De Jonge aan RTL Nieuws weten.

In de uitzending van gisteravond ging de coronaminister nog kort in op het bericht. Volgens De Jonge komt het door dit soort berichten dat social media een ‘negatieve invloed’ hebben op de maatschappij. “Het biedt een platform aan mensen die doelbewust de samenleving ondermijnen”, verklaarde hij. Dat wordt aangepakt vanuit de politiek, maar Hugo de Jonge wil er niet te hard op inslaan, "want je hebt vrije meningsuiting hoog in het vaandel.”

Nieuws
  • BrunoPress