Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Stichting Sywert van Lienden verwijdert beloftes financiële transparantie en verantwoording van site'

Mondkapjes voor de zorg regelen zonder winstoogmerk, toch winst opstrijken, betrokkenen die daar niks vanaf wisten en ga zo maar door. De mondkapjesrel deed al heel wat stof opwaaien. En wat blijkt? De beerput is nog niet leeg.

Sywert van Lienden

Sywert zou met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg helpen oplossen en maakte een deal met de Nederlandse regering. Een deal waar zijn bedrijf in totaal 28 miljoen euro mee opstreek.

Nu is er niks mis met geld verdienen, evenmin met bakken geld verdienen. De kritiek die Van Lienden echter krijgt, is dat hij het in eerste instantie deed voorkomen alsof hij de mondkapjes zonder winstoogmerk had geleverd. Terwijl er uiteindelijk zo'n 9 miljoen euro in zijn eigen zakken verdween, zo toonde onderzoeksplatform Follow The Money aan.

Wisten vrijwilligers, medewerkers en zelfs zakelijke partners van het 'goede doel' van die commerciële belangen af? Ze zeggen van niet. Bij sommige van hen bestaat dan ook het vermoeden dat de stichting juist is gebruikt om die zakelijke deals mogelijk te maken.

'Verwijzingen naar afleggen verantwoording verwijderd'

Een onafhankelijk audit zou daar mogelijk helderheid in kunnen verschaffen, maar volgens de Volkskrant heeft de stichting nu op meerdere plekken verwijzingen naar het afleggen van financiële verantwoording gewist of verwijderd.

Ter illustratie een inmiddels verwijderde tekst van de website:

"De missie van onze stichting zullen we voortzetten en dat zal zoals we zijn begonnen op een non-profitbasis geschieden. Met financiële verantwoording."

In plaats daarvan is nu het volgende te lezen:

"De missie van ons initiatief zullen we voortzetten."

Interne stukken en verwijderde tweets

Dezelfde krant meldt dat er in interne stukken van de stichting stond dat er onafhankelijk toezicht zou komen door een accountant. De namen PwC en EY, beide internationale accountants- en belastingadviseurbedrijven, zouden daarin zijn genoemd. Deze accountants weten echter van niks.

Tot slot zou Sywert zijn Twitter-account hebben opgeschoond. Eerdere tweets waarin gesproken werd over toezicht - "wij vangen niets, en een accountant houdt daar toezicht op" - zijn volgens De Volkskrant inmiddels niet meer terug te vinden.

Extern onderzoek

Zou het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dan geen onderzoek doen naar de deal? Zeker wel. Alleen is dat een onderzoek naar de deal zelf, niet naar alles wat er binnen de organisatie is gebeurd.

Nieuws
  • AD, Volkskrant, Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl