Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Expert willen griepprik voor kinderen’

Het is wat met al die virussen. Nu corona bijna de deur uit is, komt de griep opeens weer aanstormen. Zo hard zelfs dat men daar nu ook al extra voor wil prikken.

‘Expert willen griepprik voor kinderen’

De Nederlandse jeugd heeft de corona-naald nog niet uit de arm gehaald, of er mag alweer een nieuw vaccin ingespoten worden. Dit keer gaat het om de griepprik, die volgens Ted Essen van de Nederlandse Influenza Stichting dit seizoen niet alleen voor ouderen gereserveerd moet worden, maar ook voor kinderen. “De kinderen besmetten geen ouderen en zo wordt het aantal ziekenhuisopnames beperkt”, vertelt Maarten Postma, lid van de Engelse Gezondheidsraad aan De Telegraaf.

Lockdown

De reden daarvoor is uiteraard angst voor overbelaste IC’s. De overheid heeft niet geïnvesteerd in extra bedden en personeel, dus als de coronabesmettingen weer stijgen en de griep opnieuw de kop opsteekt, kan het weer overvol worden. Bovendien hebben de coronamaatregelen ook een slechte invloed op het aantal besmettingen. “Onze weerstand tegen de griep is verlaagd omdat er nauwelijks griep was vorig jaar”, vertelt Van Essen. “Door de lockdown waren er weinig besmettingsmomenten.”

Groot-Brittannië

In het Verenigd Koninkrijk worden kinderen al volop geprikt tegen de griep. "Wanneer kinderen gevaccineerd worden tegen de griep, worden er immers minder ouderen besmet en daarmee worden dure ziekenhuisopnames voorkomen", vertelde Postma over de situatie in het land waar hij advies aan geeft. Het OMT adviseert voorlopig niet om kinderen de griepprik te geven.

Nieuws
  • iStock