Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet gaat toch extra Afghanen ophalen

Het demissionair kabinet beloofde eerst zo’n 70 Afghanen naar Nederland te brengen, maar dat gaan er toch wat meer worden.

Kabinet gaat toch extra Afghanen ophalen

De evacuatie uit Afghanistan heeft ondertussen heel wat ministers de kop gekost en nog steeds is het niet echt duidelijk wat de bedoeling is. De hoge heren uit Den Haag hopen daar morgen verandering te brengen door met wat duidelijkere plannen te presenteren. Daarbij laten ze bovendien weten hoeveel Afghanen - naast de tolken en hun families - precies recht hebben op een evacuatie. Dat zijn er meer dan de eerder beloofde 70. Volgens de laatste statistieken gaat het om zo’n 1000 tot 2000 mensen.

Gevaar

De groep mensen wiens namen morgen op de nieuwe lijst worden geplakt, bestaat vooral uit chauffeurs, koks, beveiligers en andere mensen die in de loop van de jaren taken hebben verricht voor Nederlandse troepen in Afghanistan. Ook de directe familie van deze personen komt in aanmerking voor evacuatie.

Vanwege hun werk voor het Nederlandse leger lopen ze gevaar in hun thuisland, wat inmiddels in de greep is van de Taliban. Een deel van hen is al gevlucht naar buurlanden zoals Pakistan, maar aangezien ze onder de motie-Belhaj vallen, kunnen ze alsnog op evacuatie naar Nederland rekenen. Volgens de NOS zijn er tevens zo’n 300 achtergebleven Nederlanders die nog op een vlucht naar hun thuisland wachten.

Mailbox

Er bestaat ook een kans dat het aantal Afghanen dat recht heeft op evacuatie nog meer toeneemt. In de periode dat de Taliban het land overnamen, zat de mailbox bij Buitenlandse zaken te vol. Veel berichten van mensen die het land uit probeerden te vluchten kwamen nooit aan of bleven onbeantwoord. Verschillende kamerleden willen alsnog druk zetten om ook de mensen achter die berichten nog naar Nederland te halen.

Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots