Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Party-kerk' opgericht om coronamaatregelen te omzeilen

Feesten tot 00:00 en enkel met toegangspas? Niet als het aan een nieuw 'kerkgenootschap' ligt. Een paar Tilburgers richten een kerk op zodat ze in alle religieuze vrijheid, zonder QR-codes en tot in het holst van de nacht kunnen partymachen. 'We hangen liberale beginselen aan.'

Party-kerk

Church of Pyke, zo gaat het genootschap heten. Het clubje wordt opgericht door een Tilburgs bedrijf dat het alcoholische drankje hard seltzer verkoopt en dezelfde naam draagt als de kerk, namelijk Pyke. Uitgekookte marketing move of toch een maatschappelijk protest? Beide, aldus de mensen achter de actie.

Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging

"Voor iedereen die wenst te bidden tot de god van de vrijheid, voor iedereen die verlossing wil zoeken op de dansvloer", is er in het Engels te lezen op de site van Pyke. Het merk en de kerk zijn ervan overtuigd dat ze een maas in de wet hebben gevonden, zodat er weer ouderwets gefuifd kan worden. Zonder afstand, QR-pas, sluitingstijden of andere maatregelen.

Pyke: "Als je een officiële kerk bent (wat we zijn) en je houdt een eredienst voor leden op een besloten plaats, dan geniet je bescherming van de Nederlandse grondwet. Die garandeert namelijk het recht om je godsdienst vrij te belijden (Art. 6). Op dit moment kun je in Nederland niet samen zingen of dansen na middernacht, maar als het om een officiële religieuze gelegenheid gaat wel."

Ter verduidelijking: ook kerkdiensten van bijvoorbeeld de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) kun je zonder problemen bezoeken zonder QR-code.

Eerste eredienst al op de planning

De eerste eredienst van Pyke is vrijdag al en wordt op een nog geheime locatie georganiseerd. Voorgangers: verschillende rappers en dj's. Entreegeld is er niet, dat zou volgens de wet niet mogen, maar er wordt wel betaald voor een tijdelijk lidmaatschap voor de kerk. Ja, aan alles is gedacht.

Of de gemeente Tilburg net zo enthousiast is als alle 'gelovigen' die naar het feestje de dienst gaan, dat valt te betwisten. "We zijn op allerlei scenario's voorbereid als het gaat om het - op creatieve manieren - omzeilen van de coronaregels", aldus een woordvoerder tegen het Brabants Dagblad. "Laten we eerst kijken of dit daadwerkelijk plaats gaat vinden."

Nieuws
  • Brabants Dagblad, Pyke
  • Pexels