Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Haga wint rechtszaak van LinkedIn: 'Overwinning voor het vrije woord'

Een overwinning voor Wybren van Haga: LinkedIn moet van de rechter het profiel van de politicus weer vrijgeven. Het social media-platform had Van Haga er vanaf geknikkerd omdat ze vonden dat hij 'misinformatie over corona' had verspreid via zijn account.

Van Haga

Maar Wybren kan weer los op LinkedIn, zo oordeelt de rechter in Haarlem. Binnen drie dagen moet het Tweede Kamerlid weer toegang krijgen tot zijn account op de zakelijke netwerksite.

Van Haga had ook een rectificatie geëist, net als terugplaatsing van een aantal door LinkedIn verwijderde berichten. Hieraan hoeft het platform echter niet te voldoen van de rechter.

LinkedIn laat weten 'teleurgesteld' te zijn over de uitspraak.

'Overwinning voor het vrije woord'

Wybren van Haga daarentegen is in een betere stemming. "Geweldig dat de rechter heeft besloten om dit buitenproportioneel paardenmiddel te schrappen en LinkedIn heeft opgedragen om mijn profiel weer terug te plaatsen", aldus Van Haga tegen het AD. "Een overwinning voor het vrije woord, een overwinning voor de democratie waar volksvertegenwoordigers moeten kunnen zeggen wat ze vinden."

Ook zijn advocaat Eric Verweij is content. Hij noemt de vrijheid van meningsuiting, en dan die van politici in het bijzonder, "verschrikkelijk belangrijk".

Eerder profielen op zwart

Het is niet de eerste keer dat LinkedIn op deze manier handelt, het profiel van Van Haga ging al een eerder tijdelijk op zwart. Hetzelfde geldt voor het account van Maurice de Hond.

Nieuws
  • AD
  • Pro Shots/Koen Laureij