Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Artsen: 'Overheid moet helmplicht voor fietsers overwegen'

Lekker de haren in de wind laten wapperen, het is een fijn gevoel als je op de fiets door het Nederlandse landschap trapt. Een groep artsen pleit echter voor een helmplicht voor fietsers, mocht het aantal ongelukken waarbij tweewielers betrokken zijn niet fors afnemen.

Helmplicht

Wielrenners zie je haast niet zonder fietshelm. Geldt dat straks ook voor iedereen die op z'n barrel met een gemiddelde snelheid van 15 km/h richting supermarkt tuft om een sixpack bier te scoren? Geen gek idee, aldus Artsen voor Veilig Fietsen.

De denktank, bestaande uit artsen die zich heel druk maken over fietsend Nederland, stelt dat door het dragen van zo'n beschermende hoofddeksel de kans op ernstig of dodelijk hersenletsel flink afneemt. En dus willen ze de fietshelm zoveel mogelijk pushen.

Helmplicht

Met campagnes bijvoorbeeld, zowel lokaal als landelijk. Maar ook door zich te mengen in het publieke debat over de kwestie. Zo stellen de artsen dat de overheid zelfs zou moeten overwegen een fietshelmplicht in te zetten, mocht het aantal ongelukken waarbij tweewielers betrokken zijn de komende tijd niet uit zichzelf flink afnemen.

Niet mensen zelf een keuze laten maken dus, maar keihard verplichten. Artsen voor Veilig Fietsen ziet het wel zitten, in tegenstelling tot De Fietsersbond. De zelfverklaarde "belangenbehartiger van 13,5 miljoen fietsers in Nederland" vindt het helemaal prima als fietsers zelf zo'n helmpie opzetten. Een plicht daarentegen kan volgens de bond een averechts effect hebben en mensen juist richting de auto of het openbaar vervoer duwen.

Politiek

Voorlopig lijken fietsers hun plaats van bestemming te kunnen bereiken met hun coupe nog strak in model. Een helmplicht staat op dit moment niet concreet op de agenda van de landelijke politiek. Wel moeten bestuurders van snorfietsen en -scooters (tot 25 km/h) vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen, dus niks lijkt uitgesloten.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Pexels