Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ferd Grapperhaus wil meer IS-vrouwen naar Nederland halen

IS-vrouw Ilham B. werd al eerder opgehaald. Uit een brief van Grapperhaus aan de Kamer blijkt nu dat het demissionaire kabinet bezig is om nog meer IS-vrouwen terug te halen naar Nederland.

IS-vrouwen

In zijn brief stelt Ferd Grapperhaus dat Nederland contact heeft opgenomen met de Koerdische autoriteiten in Syrië. De reden daarvoor: of Nederland niet vijf IS-vrouwen kan ophalen uit kampen in dat land. En hun kinderen erbij.

Opvallend, want hoewel eerder IS-vrouw Ilham B. werd overgevlogen, zou dat niet per se leiden tot de komst van meer IS-vrouwen, aldus de demissionair minister van Justitie en Veiligheid destijds.

Onder druk van de rechter

De ommezwaai lijkt het resultaat van een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die stelde in juli dat het demissionaire kabinet nog enkele maanden had om vijf IS-vrouwen en hun kroost op te halen uit Syrië.

De angst bestaat namelijk dat de rechtszaken tegen de van terroristische misdrijven verdachte vrouwen verlopen. Mochten de IS-reizigers in dat geval op een later moment toch Nederland bereiken, dan zouden ze volgens de rechtbank niet meer te vervolgen zijn.

Geen goed idee, vindt Grapperhaus. En reden voor de demissionair minister om alsnog contact te zoeken met de Syrische Koerden om de vrouwen en kinderen naar Nederland te halen, ondanks zijn eerdere uitspraken over de kwestie.

Nieuws
  • Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl