Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Keniaanse rechter waarschijnlijk betrokken bij moord op Nederlandse Tob Cohen

De Keniaanse rechter Sankale Ole K. werd al langere tijd als verdachte in het onderzoek naar de moord op de Nederlandse Tob Cohen gezien. Nu blijkt dat hij dichter betrokken is bij de dood van de zakenman dan in eerste instantie werd gedacht.

Keniaanse rechter waarschijnlijk betrokken bij moord op Nederlandse Tob Cohen

In september 2019 werd het lichaam van de Nederlandse zakenman Tob Cohen gevonden in een lege watertank bij zijn villa in het Keniaanse Nairobi. De voormalig Philips-topman werd al sinds midden juli vermist. Zijn zus, met wie hij dagelijks telefonisch contact had, sloeg alarm toen zijn mobiel langere tijd niet aan leek te staan.

Vechtscheiding

Al kort na de verdwijning van Cohen werd zijn vrouw, de 52-jarige Sarah Wairimu Kamotho, aangewezen als hoofdverdachte. Het stel was al meerdere maanden verwikkeld in een vechtscheiding en Cohen beschuldigde haar in een brief naar de politiechef ervan ‘onder één hoedje te spelen met de politie’.


“In die brief verzocht hij de politiechef waakzaam te zijn en actie te ondernemen tegen de ‘criminele daden’ van zijn vrouw. Zij zou een dealtje hebben gesloten met agenten uit hun residentiële wijk om hem te laten arresteren en vervolgen voor een verzonnen aanval’’, aldus de lokale media.

Affaire

Naast de politie zou de weduwe van Cohen ook een poging hebben gedaan om de Keniaanse rechter Sankale Ole K. aan haar kant te krijgen. Het AD berichtte eerder dat Sarah Wairimu in ruil voor ‘hulp’ - knoeien met het bewijsmateriaal - met de rechter naar bed zou zijn geweest.

Uit verklaringen van hooggeplaatste politiefunctionarissen blijkt echter dat Sankale Ole K. veel dichter bij de moord betrokken was. In de rechtbankdocumenten die ingezien zijn door De Telegraaf staat onder andere dat de rechter een geheime relatie had met de vrouw van Cohen en dat de minnaars geld van de zakenman naar hun eigen rekening hadden overgemaakt.

Een lokale krant schrijft dat Cohen de fraude op het spoor was gekomen. Twee dagen later zou hij om het leven zijn gebracht. “Tob Cohen had geen kans op overleven vanaf het moment dat de rechter en Sarah Wairimu ontdekten dat hij op de hoogte was van de fraudulente transactie”, vertelt een politieman aan de krant.

Onderzoek

Volgens De Telegraaf was K. op het moment van de moord vlakbij de plaats delict. Hij en de weduwe zouden de dood van Cohen samen van tevoren hebben gepland, maar door anderen laten uitvoeren.

Sarah Wairimu is op dit moment nog op vrije voeten. Het proces tegen haar is al een aantal keer uitgesteld. Wanneer het precies hervat zal worden is op dit moment nog niet duidelijk.

Misdaad
  • Privébeeld