Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Demonstranten voorkomen ontruiming Utrechts restaurant dat weigert QR-codes te checken

De politie was ter plekke om Waku Waku te sluiten, maar een grote groep aanwezigen voorkwam dat door zich demonstratief op te stellen tussen de zaak en de agenten.

Waku Waku

De nieuwe regels omtrent het coronatoegangsbewijs houden de gemoederen bezig. Afgelopen zaterdag ging de nieuwe maatregel in, waardoor enkel mensen met een geldige QR-code nog een bezoekje mogen plegen aan een café, restaurant of bioscoop. Echter zijn er zat partijen die niet meewerken aan het omstreden beleid van Rutte & Co. Waku Waku in Utrecht is er zo eentje.

'Haaks op kernwaarden'

Twee weken terug postten de eigenaren van het restaurant al een bericht op social media. Daarin de boodschap niet te zullen controleren op de pas, want het beleid "staat haaks op deze kernwaarden (vrijheid, inclusiviteit, diversiteit, liefde en verbinding - red.) en het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd."

Dit bericht was ook de gemeente Utrecht niet ontgaan, waarop deze twee dagen voor het ingaan van de maatregel probeerde de ondernemers er alsnog van te overtuigen mee te doen aan de QR-maatschappij. Zonder succes: Waku Waku bedankte daarvoor en tijdens een controle op zaterdag bleek dat het Utrechtse restaurant inderdaad de daad bij het woord voegde.

Maandag besloot de gemeente daarom de tent te sluiten.

Demonstranten voorkomen sluiting

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Sterker: het ging in eerste instantie helemaal niet. Op maandagavond 22:00 uur arriveren er meerdere politiewagens. Voor Waku Waku hebben zich op dat moment ongeveer honderd demonstranten verzameld. De aanwezigen gaan arm-in-arm op de grond zitten en zeggen pas rond 23:00 te vertrekken. De politie druipt af, om enige tijd later weer bij het restaurant terug te keren.

Uiteindelijk besluit de eigenaar rustig zijn zaak leeg te maken, waarna hij de deur van het restaurant op slot draait. De politie houdt niemand aan en rond middennacht vertrekken de laatste mensen huiswaarts.

'Effectueren'

Of en wanneer Waku Waku weer haar deuren openslingert, is niet bekend. De driehoek (gemeente Utrecht, politie en OM) zegt in ieder geval dat er zal 'worden toegezien op het effectueren van de opgelegde sluiting'. Wat dit precies inhoudt, blijft echter onduidelijk.

Nieuws
  • De Volkskrant
  • Pro Shots/Koen Laureij