Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Demissionair staatssecretaris Keijzer gaat tegen de stroom in en zegt te twijfelen over de coronapas

Op de dag dat het coronabewijs wordt ingevoerd, spreekt demissionair staatssecretaris Keijzer zich uit over de coronapas. Tot groot ongenoegen van de andere Kamerleden.

Mona Keijzer

Demissionair staatssecretaris Keijzer laat zich tijdens een interview met De Telegraaf flink in de kaarten kijken. Tijdens het interview geeft ze namelijk aan te twijfelen over de coronapas. "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet", aldus Keijzer.

Met haar uitspreken doelt Keijzer op de vaccinatiegraad van 85 procent en het uitblijven van een grote instroom coronapatiënten in de ziekenhuizen na de volledige opening van scholen en universiteiten. De CDA'er zet haar vraagtekens bij de coronamaatregel en vraagt zich af of dit wel de goede weg is. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?"

Verbazing en verontwaardiging

Met haar interview maakt Keijzer geen vrienden in de Tweede Kamer. Er heerst namelijk veel verbazing en verontwaardiging bij de andere Kamerleden. Keijzer is als staatssecretaris van Economische Zaken regelmatig in gesprek met ondernemers uit de horeca en de evenementenbranche. PvdA-kamerlid Kuiken ziet de uitspraken van Keijzer dan ook 'als een trap na voor alle ondernemers die vandaag de CoronaCheck moeten invoeren'. Kuiken vraagt zich dan ook af hoe ondernemers vertrouwen in het kabinet kunnen hebben als het eigen beleid bekritiseerd wordt in de krant.

PVV-leider Wilders ziet de verdeeldheid in het kabinet aan als een kans en gaat dinsdag een spoeddebat aanvragen voor het afschaffen van het coronatoegangsbewijs. Ook D66-Kamerlid Paternotte wil een debat. Hij vindt de uitspraken van Keijzer dan ook "heel erg raar" aangezien het kabinet deze maatregelen in gezamenlijkheid heeft genomen, met als doel om de zorg te beschermen.

Handhaven

Dat de uitspraken van Keijzer tot grote gevolgen kan leiden, laat ook voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin weten. Volgens hem kan dit zelf ten koste gaan van het draagvlak voor de handhaving. "Is het draagvlak er niet, dan merk je dat meteen op straat. Dit wakkert de discussie verder aan en dat moeten we niet hebben, handhaven wordt er zo niet makkelijker op", stelt Kuin.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Keijzer een andere mening heeft dan haar collega's. Zo liet ze in december 2020 tijdens het televisieprogramma Op1 weten dat corona-deskundigen niet te pessimistisch moesten zijn over het vieren van Kerstmis. Hierdoor werden oudere en kwetsbare mensen, zoals haar moeder, angstig. In maart 2021 liet ze zelfs met woord en daad zien hoe ze over corona dacht, en ging ze met corona naar een ministerraad. Volgens haar had ze namelijk weinig klachten en voelde ze zich goed.

Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots / Koen Laureij