Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

KHN: 41% van de horecaondernemers gaat niet controleren op QR-code

Morgen is het zover: de QR-maatschappij gaat los. Geen prik gehad? Dan ben je niet meer welkom in de kroeg, bios of culturele instelling. Hoewel, een nieuwe peiling van Koninklijke Horeca Nederland wijst uit dat het in de praktijk wellicht wel meevalt.

KHN

De laatste avond waarop je zonder toegangspas de kroeg in kunt, is aanstaande. Vanaf morgen, 25 september, treden de nieuwe maatregelen in werking, waardoor enkel volledig gevaccineerde mensen nog zonder verplichte testen de horeca mogen betreden. Althans, dat is hoe de hoge heren en dames in Den Haag het voor zich zien. De praktijk kan echter anders uitpakken.

'Onuitvoerbaar'

Ruim vier op de tien (41%) horecaondernemers gaat namelijk niet controleren of bezoekers hun QR'etje wel bij zich hebben, blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland. Deze ondernemers stellen dat het simpelweg niet hun taak is.

KHN in een officieel bericht: "Het is niet alleen onuitvoerbaar, maar de maatregelen hakken er financieel flink in bij een sector die net weer een beetje aan het opkrabbelen is. Dat blijkt uit de meest recente KHN-ledenenquête. Horecaondernemers worden ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien. Bedreigingen, annuleringen, omzetproblemen, extra personeelskosten en andere uitdagingen. Na ruim anderhalf jaar ondernemen volgens strikte regels en het stopzetten van de steun, is dit te veel gevraagd."

Naast de 41% die aangeeft niet te zullen controleren, geeft 21 procent van de KHN-leden aan nog niet te weten hoe ze invulling gaan geven aan het beleid. De rest van de ondervraagde ondernemers is wel van plan om de toegangspassen te checken.

Handhaving gemeenten

Het is nog onbekend hoe streng gemeenten zullen zijn voor ondernemers. Zo zei Amsterdam eerder al überhaupt geen mankracht te hebben om de maatregel te handhaven. Burgemeester Femke Halsema trok echter een week later weer de keutel terug met de volgende woorden:

"Het zorgen voor naleving van deze regels is een zaak van ons allemaal. In de eerste plaats voor de bezoekers van de horeca."

Wat dit precies betekent, blijft vooralsnog onduidelijk. De praktijk moet uitwijzen waar en hoe vaak gemeenten en boa's daadwerkelijk op de QR-codes gaan controleren en of dit zal leiden tot boetes voor caféhouders en andere ondernemers.

'Verruim sluitingstijden en zet steun door'

De KHN roept in haar bericht ook op om de steunmaatregelen voor de horeca vooral wel door te zetten, en daarnaast de beperkte sluitingstijden op te heffen. KHN: "Als je als overheid invoering van een coronapas zo belangrijk vindt, dan is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet meer zou werken."

Nieuws
  • Metro, KHN
  • Pro Shots/Jules van Iperen