Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mark Rutte: 'Alle mensen in Nederland die harddrugs gebruiken zijn idioten'

Tijdens de Algemene Beschouwingen gaat het over van alles en nog wat. Zo ook over 'snuivende idioten', want zo noemt Rutte iedereen in Nederland die weleens een lijntje consumeert.

Coke

De context waarbinnen de demissionair minister-president de uitspraken deed, was een debat met Geert Wilders over georganiseerde en zware drugscriminaliteit.

'Niet meer gedogen'

De PVV-leider wil dat er een zero tolerance-beleid komt ten aanzien van harddrugs. Wilders: "Ik wil graag dat u expliciet zegt dat u het gebruik van minimale hoeveelheden harddrugs, waar het ook is, of het nu in Amsterdam is in bepaalde scenes, of op feesten met xtc, dat we dat gaan vervolgen en bestrijden."

In andere woorden: Wilders wil dat gebruikers van een pilletje of een lijntje, hoe klein de hoeveelheid ook is, niet meer gedoogd worden, maar strafrechtelijk worden vervolgd. Zonder uitzonderingen.

'Snuivende idioten'

Die belofte deed Rutte niet. Wel noemde hij gebruikers van harddrugs "idioten". Iedereen die weleens een lijntje snuift of een pilletje slikt, is volgens de demissionair premier "onderdeel van een systeem van zware criminaliteit, waar vele, vele miljarden in omgaan."

Rutte zegt dat het gebruiken van harddrugs de rechtsstaat ondermijnt, waardoor Nederlanders ook angstig zijn. "En dat is verschrikkelijk."

Wat de begroting betreft, geeft de VVD-leider aan dat er extra geld is vrijgemaakt voor veiligheid. Bovendien vinden er extra gesprekken plaats tussen de fracties over de verdeling van de centen en Rutte kan zich "voorstellen dat ook veiligheid daar opnieuw onderdeel van is."

Nieuws
  • NU.nl, Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl