Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Omtzigt populairste politicus, Kaag zakt qua populariteit zelfs onder Wopke

Dat Sigrid Kaag de laatste tijd niet zo lekker gaat, moge duidelijk zijn. De D66-leider kreeg een motie van afkeuring aan haar broek vanwege het Afghanistan-debacle en stapte op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ook na het nieuwste populariteitsonderzoek van I&O Research lijkt het erop dat de Nederlanders een beetje Kaagmoe zijn.

Omtzigt

Het onderzoeksbureau peilt regelmatig de populariteit van Nederlandse politici, en dan die van partijleiders in het bijzonder. Wie vinden we een toffe peer, wie doet z'n werk een beetje fatsoenlijk, maar ook: welke politicus zien we zo snel mogelijk van het politieke toneel verdwijnen? I&O Research poogt daarop een antwoord te geven.

Wopke nu populairder dan Sigrid

Wat blijkt? Kaag zakt in de peilingen naar een schamele 4,9. Terwijl ze in juni van dit jaar met een 5,7 nog ruim voldoende scoorde. Niet heel verrassend, helemaal na het drama rond Afghanistan. Een kwestie die de D66'er zelfs de kop kostte als demissionair minister.

Haar kersverse rapportcijfer heeft tot gevolg dat ze nu een gedeeltelijke tiende plek inneemt op de populariteitslijst - ook Jesse Klaver (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP) krijgen een 4,9 van het I&O-onderzoekspanel.

Ook is Hoekstra volgens het onderzoek nu populairder dan Kaag. De CDA-leider neemt met een 5'je de negende plek in op de lijst.

Omtzigt, Rutte en Baudet

De populariteit van demissionair premier Rutte is eveneens gezakt. Begin juni scoorde hij nog een 5,9, echter moet Rutte het op dit moment doen met een schamele voldoende: een 5,6. Hij belandt daarmee op de vierde plek.

Onderaan bungelt Thierry met een 2,5. Blijkbaar weinig FVD-fans in het panel van I&O Research, dat het populariteitsonderzoek doet in samenwerking met het NRC.

De eerste plek is voor 'comeback kid' Pieter Omtzigt. De oud-CDA'er voelde zich ongewenst bij de Christendemocraten, kreeg een burnout, maar is inmiddels weer teruggekeerd in de Kamer als eenmansfractie. Omtzigt scoort een 7 en is daarmee de populairste politicus volgens het onderzoek van I&O. Waarvan akte.

Nieuws
  • I&O
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl