Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Femke Halsema trekt keutel nu al terug: toch handhaven op toegangspas

Het toegangssysteem met de QR-codes is nog niet ingevoerd, of het heeft al voor de nodige discussies gezorgd. Zo gaf Femke Halsema al op 15 september aan dat er in Amsterdam niet gehandhaafd ging worden. Nu, een dikke week later, lijkt ze de keutel toch weer in te trekken.

Halsema

De coronapas: hij zou er volgens demissionair minister Hugo de Jonge nooit komen, zeker niet in deze hoedanigheid. Maar eenmaal aangekomen in september 2021 en hij is er. Nou ja, bijna dan; vanaf 25 september treedt de maatregel in werking. Alleen, wie gaat controleren of elke kroegganger wel zo'n QR'etje bij zich heeft?

Niet actief handhaven

Niet de Amsterdamse boa's of agenten, stelde burgemeester Halsema tijdens een raadsvergadering op 15 september. Sterker: er zou helemaal niet actief gehandhaafd worden in 020. Dit vanwege een gebrek aan capaciteit. Amsterdam zou simpelweg niet de beschikking hebben over genoeg mankracht om overal controleurs heen te sturen.

Daarbij wel de kanttekening dat er wel degelijk zou worden opgetreden bij excessen, zoals in cafés waar honderden mensen het gezellig hebben tot na 00:00, de officiële tijd waarop het nachtleven van het demissionair kabinet op slot moet.

Oh nee, toch niet

Maar die woorden lijken inmiddels hun betekenis te hebben verloren. Na een overleg tussen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad en het ministerie van Justitie, stuurde Femke Halsema een brief naar de gemeenteraad. Nog geen week na haar stellige uitspraken lijkt ze 180 graden te zijn gedraaid.

Uit die brief: "Het zorgen voor naleving van deze regels is een zaak van ons allemaal. In de eerste plaats voor de bezoekers van de horeca."

Kortom: de Amsterdamse burgemeester lijkt hiermee de keutel in rap tempo terug te trekken. Al blijft het onduidelijk wie de QR-codes straks dan gaat controleren en handhaven in de Nederlandse hoofdstad. Net als met welke frequentie en op welke plekken dat gaat gebeuren.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Pro Shots/Niels Wenstedt