Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wilders met gestrekt been erin: 'We leven in een soort DDR, Democratische Dictatuur Rutte'

De Algemene Beschouwingen zijn begonnen, volgens velen het belangrijkste debat van het jaar. Reden voor Geert Wilders om er direct met gestrekt been in te gaan.

Wilders

Prinsjesdag zit erop, de belachelijke hoofddeksels liggen weer achter slot en grendel, tijd voor de Algemene Beschouwingen. Voor veel politici hét moment om de gepresenteerde plannen van het demissionaire kabinet eens even flink onder vuur te nemen. Ook Geert Wilders zag zijn kans schoon.

'Laffe leider'

Maar niet voordat hij het een en ander gezegd had over Sigrid Kaag. De PVV-leider vindt namelijk wel iets van haar afwezigheid. Kaag besloot weg te blijven van het debat, omdat ze het ongeloofwaardig zou vinden 'om een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt', aldus de partijleider van D66 gister op Twitter.

Daar heeft Geert echter geen boodschap aan. "Wat een laffe leider", zei hij op z'n Geerts. "Misschien kijkt u thuis met uw chique pantoffels aan naar dit debat, maar wat bent u door de mand gevallen!" Daarna slingerde Wilders de term 'angsthaas' nog even door de Kamer en noemde Kaag 'te laf om verantwoordelijkheid af te leggen'. Zo, de Algemene Beschouwingen zijn los.

Jetten, de plaatsvervangende Kaag voor vandaag, beet overigens nog wel wat van zich af. Het was tenslotte zijn partijleider die onder vuur werd genomen. Rob Jetten verweet de PVV'er onder andere geobsedeerd te zijn door de afwezige Sigrid Kaag. En om de boel nog wat meer op scherp te zetten, stelde Jetten dat hij ook weleens een hartig woordje wilde spreken met Dion Graus - de PVV'er ligt onder vuur omdat hij zijn vrouw zou hebben gedwongen seks te hebben met zijn beveiligers.

'Democratische Dictatuur Rutte'

Na Kaag was ook Rutte 'aan de beurt'. Wilders wil af van de QR-samenleving en verwijt de demissionair minister-president bovendien dat hij de grens openzet voor Afghanen. Wilders: "We leven in een soort DDR, Democratische Dictatuur Rutte."

Geert wil dan ook zo snel mogelijk het demissionair kabinet ontbinden en nieuwe verkiezingen houden. De motie die hij daarover wilde indienen, kreeg echter niet genoeg steun.

Nieuws
  • AD, Telegraaf
  • Pro Shots/Koen Laureij