Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM is geheime bezittingen Nabil B. kwijtgeraakt

Tijdens een doorzoeking van de cel van kroongetuige Nabil B. zijn meerdere elektronische apparaten gevonden. Die spullen zijn door justitie ingenomen en ondertussen ook kwijtgeraakt.

OM is geheime bezittingen Nabil B. kwijtgeraakt

De afgenomen apparaten zijn een usb-stick, een harde schijf en een dongle. Volgens het AD werden ze gevonden tijdens een celinspectie op 6 september 2017.

Informatie over de apparaten werd door het OM verzwegen en niet toegevoegd aan het Marengo-dossier. Het is ook niet bekend wat er met de spullen is gebeurd en wat voor data erop staan. ‘‘Dat komt omdat niet bekend is waar die goederen zich bevinden, uit de systemen van politie en justitie blijkt niet dat deze goederen aan het onderzoeksteam of een andere politie-eenheid dan wel het OM zijn overgedragen”, staat in een document dat AD heeft ingezien.

De iPhone die B. later in handen kreeg, werd niet gevonden tijdens tijdens de doorzoeking in september. Die zou pas een week later bij de cel naar binnen gesmokkeld zijn.

Tegenstrijdige berichten

Over de vondst van de apparaten zijn tegenstrijdige berichten verspreid. Een officier van justitie meldde aan de rechter-commissaris dat er nooit een doorzoeking geweest is. Het document met informatie over de celdoorzoeking en de gevonden gegevenshouders is inmiddels wel toegevoegd aan het dossier.

Volgens een aantal deskundigen die het AD heeft ingehuurd is deze gang van zaken ‘opmerkelijk’. Zij melden dat de informatie op de gegevensdragers van groot belang zou kunnen zijn voor het onderzoek naar de verklaringen van Nabil B.

Misdaad
  • crimesite.nl, ad.nl
  • Pro Shots