Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Systeem met QR-codes faalt hard: ook na positieve test of met frauduleuze code straks naar binnen

Eerder werd al bekend dat mensen die na vaccinatie toch positief testen gewoon hun toegangscode behouden. Inmiddels is duidelijk dat zelfs personen die via fraude een toegangscode hebben gekocht deze gewoon kunnen gebruiken vanaf 25 september. Het systeem kan dit niet meer ongedaan maken.

QR-code

Eenmaal een QR-code voor toegang in je app? Mooi, die raak je niet meer kwijt. Het intrekken van de verleende codes is simpelweg niet mogelijk, aldus de GGD tegen De Telegraaf. Zelfs niet als je op onrechtmatige wijze zo'n code hebt verkregen.

Een GGD-woordvoerder laat aan de krant weten dat het een 'ingewikkeld technisch verhaal' is. Maar bottom line: de code staat op je telefoon, niet in een centraal systeem. Eenmaal zo'n code op je mobieltje, dan hou je hem, ongeacht hoe je eraan gekomen bent.

Fraude

Opvallend, helemaal omdat er een 20-jarige GGD-medewerker is opgepakt voor het invoeren van nepregistraties, zodat ook mensen zonder vaccin straks een biertje kunnen pakken in de kroeg. De omvang van dat incident is vooralsnog onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Maar nogmaals: of de ondeugende GGD'er nu gepakt is of niet, degenen die via deze route zo'n digitale toegangspas hebben geregeld, kunnen straks rustig een kroegje pakken. Tenzij ze Hugo de Jonge persoonlijk toegang geven tot hun iPhone natuurlijk. In alle andere gevallen: proost.

Meer fouten in systeem

Komt erop neer dat de omstreden coronatoegangspas nog niet eens is ingevoerd of hij faalt al op meerdere vlakken. Zo werd vorige week duidelijk dat ook mensen die na twee vaccinaties alsnog positief testen bij de GGD gewoon hun digitale toegangspas kunnen blijven gebruiken. De oorzaak hiervan is net als als bij de onrechtmatig verkregen coronapassen de lokaal opgeslagen QR-code. Daar kan de overheid niet meer bij zodra je 'm op je telefoon hebt.

Het is afwachten of er nog aanpassingen worden gedaan aan het systeem.

Misschien ook voor jou:
Politiek krijgt dikke onvoldoende van het Nederlandse volk
Nieuws
  • Telegraaf
  • Pro Shots/DPG