Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opnieuw enorme blunder OM: chatberichten Nabil B. niet geanonimiseerd

Het Openbaar Ministerie is alweer de fout in gegaan door persoonlijke informatie van kroongetuige Nabil B. te verspreiden. Dit keer gaat het niet om een foto van B. zelf, maar om de namen van personen met wie hij appcontact had.

Opnieuw enorme blunder OM: chatberichten Nabil B. niet geanonimiseerd

In het dossier van het Marengo-proces zijn meerdere chatberichten uit de telefoon van Nabil B. opgenomen. Het gaat om een aantal gesprekken met familieleden en medegedetineerden van de kroongetuige. Hun persoonsgegevens zijn niet geanonimiseerd op een laptop die vorige week aan de advocaten van de verdachten werd gegeven.

De advocaten van B. zijn laaiend over de situatie. "Team getuigenbescherming klapt er gewoon weer namen in in deze strafprocedure. Namen die tot nu toe onbekend waren. De veiligheidsscan is weer niet goed gedaan, net als vier keer de foto’s van Nabil die abusievelijk in het dossier zijn gestopt. Het is blunder op blunder", vertelde B.’s raadsman Peter Schouten.

Ook advocaat Onno de Jong is ziedend: "Om redenen van veiligheid kán dit gewoon niet. En dat terwijl de namen van justitiepersoneel die in de chats worden genoemd, er wel zijn uitgehaald.”

Gevaarlijk

Het feit dat tot dusver onbekende namen gelekt zijn, zorgt voor een groot risico. Kort nadat de samenwerking van B. en het OM bekend werd gemaakt, werd zijn onschuldige broer om het leven gebracht. Ook Derk Wiersum, de advocaat van B., en Peter R. de Vries, die de kroongetuige hulp bood tijdens het proces, werden vermoord. B. wordt zelf al jarenlang ernstig bedreigd. De angst is dat de personen wiens contactgegevens nu op straat liggen ook in levensgevaar zijn.

Bij eerdere blunders werden foto's van de kroongetuige gelekt. De laatste keer, in november van vorig jaar, waren er afbeeldingen van Nabil B. toegevoegd aan het dossier van een proces-verbaal waarbij hij zelf verdachte is. Eerder was het gezicht van B. te zien op groot scherm in een perszaal en werden er cd-roms verstuurd naar de verschillende procespartijen met een dossier waarin afbeeldingen van B. te vinden waren.

Misdaad
  • Pro Shots