Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kogel door de kerk: coronatoegangspas wordt werkelijkheid, nachtleven op slot om 00:00 en meer

De plannen lekten volgens traditie al uit, maar sinds de persconferentie is het zeker: de coronatoegangspas wordt ingevoerd.

Versoepelingen

Rutte en De Jonge hebben zojuist het coronabeleid voor de komende tijd uit de doeken gedaan, waarmee Nederland richting de een-na-laatste stap van het versoepelingsplan treedt. Conclusie: er komen versoepelingen op korte termijn. Echter worden er ook nieuwe maatregelen ingevoerd. Maatregelen waar ongetwijfeld niet iedereen even content mee is.

1,5 meter en mondkap

Per 25 september verdwijnt de 1,5 meterregel. Met het afschaffen van deze afstandsregel verdwijnt een van de meest prominente pijlers van het coronabeleid die het kabinet in stelling bracht de afgelopen anderhalf jaar. Rutte: "1,5 meter blijft de veilige afstand. Maar het moet niet meer."

Een ander stokpaardje, de mondkap, verdwijnt ook, maar nog niet overal: in de trein en het vliegtuig blijven de mondmaskers verplichte kost. Op scholen en stations daarentegen mag iedereen eind september weer met open vizier rondwandelen.

Toegangsbewijs, evenementen en nachtleven

De omstreden coronatoegangspas wordt werkelijkheid. Zonder bewijs van vaccinatie, negatieve test of bewijs van eerdere besmetting, kom je bijna nergens meer in. Geen kroeg, bioscoop of festival. Geen stadion, concertzaal of theatershow. Dit geldt voor iedereen boven de 13 jaar.

Evenementen buiten mogen op 100% van de maximale capaciteit los, al geldt hier wel dat bezoekers hun QR-code (coronapas) moeten tonen bij binnenkomst. Binnenconcerten en -evenementen mogen op slechts 75% van de maximale capaciteit doorgaan. Werkt een binnenevenement met vaste zitplaatsen, dan mag deze wel op volle capaciteit draaien.

Het Veiligheidsberaad, bestaande uit 25 Nederlandse burgemeesters, uitte eerder al flinke kritiek op het voornemen de nachtclubs en discotheken op slot te houden. Gelukkig is inmiddels duidelijk geworden dat ook zij de deuren mogen openen. Wel gelden daar dezelfde openingstijden als in kroegen en bioscopen. Geen biertjes drinken in de club tussen 00:00 en 06:00 dus. En nog steeds niet s' nachts de heupjes losgooien in de discotheek.

Ben je niet gevaccineerd en kies je voor het zogenaamde Testen-voor-Toegang, dan hoef je dit voorlopig niet zelf te betalen.

Overige veranderingen

Het thuiswerkadvies verandert lichtelijk: 'Werk thuis als het kan, ga naar het werk als het moet', aldus het nieuwe motto. Tot slot wordt niet meer de hele klas naar huis gestuurd als een enkele leerling positief test op corona.

Nieuws
  • NPO, AD
  • Pro Shots/Toin Damen