Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opgepakte ‘maffiabaas’ uit Den Haag blijkt Britse F1-fan

Woensdagavond uit een Haags restaurant geplukt en in de EBI gesmeten: het sinds 1993 gezochte kopstuk van de Italiaanse maffia, Matteo Messina Denaro. Of toch niet?

Opgepakte ‘maffiabaas’ uit Den Haag blijkt Britse F1-fan

Afgelopen week werd een man met veel bombarie uit restaurant Het Pleidooi in Den Haag gehaald. Een paar tot de tanden gewapende agenten blinddoekten de verdachte en namen hem daarna mee met hun karavaan van zes wagens. Het zou om de Italiaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro gaan, die daarna drie dagen lang in de EBI in Vught werd heeft vastgezeten.

Het enige probleem: waarschijnlijk was de man helemaal geen een beruchte crimineel uit Italië, maar een F1-fan uit Liverpool genaamd Mark, die na de race in Zandvoort nog een paar dagen vakantie vierde in Nederland. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie vandaag.

Al bij de arrestatie waren er enige twijfels. Advocaat Leon van Kleef, die de politie inschakelde nadat hij Denaro herkend zou hebben, verklaarde dat vooral de stem van de verdachte voor onzekerheid zorgde. Hij had namelijk wel een heel sterk Engels accent. “Ik heb gezegd: als deze man een capo di tutti capi is, ben ik de paus”, vertelde Van Kleef aan De Telegraaf. “En áls hij het blijkt te zijn, mag je me de paus blijven noemen.”

Levenslang

De inmiddels 59-jarige Denaro is dus nog steeds op de vlucht. Vorig jaar werd hij door de rechtbank op Sicilië bij verstek veroordeeld tot levenslang. Als één van de leiders van Cosa Nostra, de Siciliaanse Maffia, is één van de meest gezochte criminelen in Italië. In 1993 dook Denaro onder en sindsdien is hij op de vlucht.

Een jaar voor zijn verdwijning was hij verantwoordelijk voor meerdere bomaanslagen in Italië. Daarbij kwamen twee magistraten - Giovanni Falcone en Paolo Borsellino - om het leven. Het tweetal speelde een belangrijke rol bij het bestrijden van de Italiaanse Maffia. De aanslagen waren een reactie op een groot proces, waarbij meer dan 300 leden van Cosa Nostra betrokken waren. Onder andere kopman Salvatore Riina verscheen destijds voor de rechter. In totaal werd er voor 2500 jaar aan gevangenisstraffen uitgedeeld.

Bizar
  • Politie Italië