@media (max-width: 679px){#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61440e1870bb3 img{#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61440e1870bb3 img{#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61440e1870bb3 img{#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61440e1870bb3 img{#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61440e1870bb3 img{#fig-61440e1870bb3 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Juichen

Deze sporters zullen nooit meer te vroeg juichen: ‘Je moet nog een rondje!!!’

Nooit te vroeg juichen: het is een cliché van jewelste. Iedere sporter weet het, maar niet iedere sporter lukt het. En dan sta je mooi voor lul en word je er tientallen jaren later nog steeds aan herinnerd, kijk maar naar deze wielrenners, coureurs en schaatsers die de handen te vroeg in de lucht gooiden. “Dit filmpje gaat viral.”

‘Het probleem was dat de batterij van zijn radio leeg was’

WIE: Julian Alaphilippe en nog een heleboel andere wielrenners
WANNEER: 2020

Een renner weet precies of hij heeft gewonnen. Je kent elkaars snelheid, ook bij een fotofinish voel je het gewoon. Heel soms zie je iemand te vroeg juichen en dat ziet er dan lullig uit, maar dat is eigenlijk ook hopen tegen beter weten in,” vertelde oud-sprinter Jeroen Blijlevens eerder dit jaar in Panorama. We geloven hem graag, maar als er nou één sport is waarin regelmatig te vroeg wordt gejuicht, is het wel wielrennen. In de Ronde van Spanje van 2005 gooit Mauricio Ardila de handen al richting hemel. Hij is inderdaad als eerste over wit geverfd asfalt gereden, maar dat stukje parcours lijkt slechts op de finish die een paar meter verderop ligt. Samuel Sanchez profiteert. De beelden uit de Giro van 2017 zijn ook schitterend. Luka Pibernik is net gedemarreerd uit het peloton, dat vlak achter hem op toeren komt. Te laat, Pibernik rijdt alleen over de finish en kan zijn geluk niet op. Er is alleen nóg een rondje van zes kilometer te fietsen... “Het probleem was dat de batterij van zijn radio leeg was, waardoor hij ons niet hoorde roepen,” verklaarde teamgenoot Vincenzo Nibali tegen de Italiaanse televisie. “Hij wist niet dat we nog een rondje moesten, dus daardoor maakte hij deze fout. Hij is jong, dit soort dingen kan gebeuren.” Zo staan er nog meer fraaie te vroeg juichers op YouTube. De meest recente renner die eraan werd toegevoegd: Julian Alaphilippe. Een week vóór Luik-Bastenaken- Luik, september vorig jaar, heeft hij zichzelf gekroond tot wereldkampioen en in de Belgische klassieker is het opnieuw raak.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In een sprint is hij de kopgroep met onder meer Primoz Roglic de baas. De handen gaan omhoog, Alaphilippe leunt achterover zodat zijn regenboogtrui nog wat beter uitkomt. Maar Roglic ziet geen aanleiding zichzelf gewonnen te gegeven, hij sprint door tot de laatste centimeter en de finishfoto is onverbiddelijk: Roglic is een banddikte eerder over de meet dan Alaphilippe. Het commentaar na de heroïsche overwinning is gortdroog: “Je moet altijd blijven geloven en altijd blijven duwen, tot aan de laatste centimeters,” aldus Roglic. Alaphilippe hoeft er niet van te leren, dat heeft hij namelijk al gedaan. Misschien een geruststellende gedachte voor de Fransman: de jury zou zijn overwinning toch hebben geschrapt. In de sprint maakte hij een slinger waarmee hij Marc Hirschi uitschakelde. De wereldkampioen wordt teruggezet naar de vijfde plaats. “Ik had niet door dat ik Hirschi had gehinderd,” zei Alaphilippe tegen de Belgische tv. “Dat was mijn eerste fout. Daarna ging ik opnieuw in de fout door mijn handen te vroeg in de lucht te gooien. Het is de eerste en de laatste keer dat dit me overkomt in mijn carrière.”

‘Ik stapte met mijn big ass op de lijn’

WIE: basketballer Kevin Durant
WANNEER: 2021

Kevin Durant steekt beide wijsvingers in de lucht, energie voor een vreugdedansje heeft hij niet meer. De camera zoomt in op zijn emotionele moeder, die naar een heroïsche prestatie van haar zoon heeft gekeken. Zowat in zijn eentje heeft hij de Brooklyn Nets een flinke stap dichterbij de NBAtitel gebracht. Volgens Amerikanen zijn het de twee beste woorden in de sport: Game 7. Dat is zeker van toepassing op de strijd tussen de Brooklyn Nets en Milwaukee Bucks van het afgelopen seizoen. Een zevende en beslissende wedstrijd moet deze prachtige play-offserie beslissen. Het is een kraker die pas in de laatste seconden een winnaar krijgt. Dat lijken de Bucks met sterspeler Giannis Antetokounmpo, oftewel The Greek Freak. Het staat 107-109, de Bucks hebben drie kansen gehad om de wedstrijd in het slot te gooien, als Brooklyn de bal nog één keer terugkrijgt, met zes tellen op de klok. Uiteraard zoekt Brooklyn naar Durant. Hij moet deze serie zo’n beetje alles alleen opknappen. Kyrie Irving is er vanwege een blessure al wedstrijden lang niet meer bij. En die andere ster, James Harden, is wel weer aangesloten, maar ook hij wordt gehinderd door een blessure. Hij speelt op een procentje of 25. Durant moet het doen.

Hij wordt ook bereikt, maar krijgt geen centimeter ruimte. Hij dribbelt, zoekt en kan niet anders dan gaan voor de moeilijkste optie: een schot uit de draai, helemaal uit balans. Hij gaat voor een driepunter, want hij en zijn teamgenoten zijn uitgeblust. Een tweepunter en dus een verlenging gaan ze niet overleven. Durant laat zijn schot op tijd los, de hal valt stil om vervolgens te exploderen. Ook dit schot is raak, Durant eindigt op 49 punten, de Bucks zijn uitgeschakeld. Maar ook in de NBA hebben ze een soort van VAR en voor de televisiekijkers is het gelijk duidelijk: Durant staat met een teennagel op de driepuntslijn. Geen epische gamewinner voor Durant, maar slechts twee punten: verlenging. Een cursus liplezen is niet nodig om zijn woorden te vangen: FUCK! “Ik stapte met mijn big ass op de lijn. Het was heel close, maar het was blijkbaar niet Gods plan.” De brandstof is op, de Bucks profiteren alsnog. De NBA-droom van Durant en zijn makkers is voorbij. De uiteindelijke kampioen? Milwaukee Bucks...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws