Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is opnieuw veroordeeld tot twintig jaar cel. Het is dezelfde straf die de 75-jarige in 2019 kreeg voor zijn betrokkenheid bij de decembermoorden.

Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel

Bouterse werd in 2019 al bij verstek veroordeeld voor de decembermoorden in 1982. Hij tekende verzet aan en moest opnieuw berecht worden. Inmiddels is dat proces voltooid en is de Surinaamse krijgsraad tot dezelfde conclusie als twee jaar geleden gekomen.

Afwezig

De grote afwezige bij de veroordeling was Bouterse zelf. De 75-jarige had zich ziek gemeld. Ook tijdens het vorige proces was de voormalig president nooit aanwezig. Bouterse heeft daarnaast ook nog niet in de cel gezeten voor zijn rol bij de decembermoorden. Na het aantekenen van de verzetszaak mocht hij de nieuwe veroordeling in vrijheid afwachten. Volgens de Surinaamse website Starnieuws heeft de krijgsraad ook ditmaal geen gevangenneming aanbevolen.

Bovendien hoeft de veroordeling nog steeds niet definitief te zijn. Bouterse kan en is van plan om in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de krijgsraad. Dat werd aangekondigd door de advocaat van de politicus, Irvin Kanhai. De zaak wordt in dat geval niet meer behandeld door de krijgsraad, maar door het Hof van Justitie.

Volgens de in Suriname geboren advocaat Gerard Spong, die zich sinds 2000 inzet voor de berechting van Bouterse is het ‘uitstel van executie’. Bouterse is volgens hem overduidelijk schuldig. “Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”

Misdaad
  • Telegraaf.nl, NOS
  • BrunoPress