Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Demissionair kabinet trekt de knip en wil miljarden extra uitgeven aan klimaat

Prinsjesdag nadert. De koning houdt op 21 september zijn jaarlijkse spreekbeurt in de Ridderzaal en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra presenteert de Rijksbegroting en Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Spannend. Ware het niet dat er al wat dingetjes zijn uitgelekt, zoals het uitgeven van miljarden extra aan klimaat.

Klimaat

Dat melden RTL Nieuws en De Telegraaf. Berichten die ingewijden van de NOS inmiddels bevestigd hebben. Het zou gaan om zo'n 6 tot 7 miljard euro extra om CO2-uitstoot te verminderen, plus 400 miljoen voor de aanpak van criminaliteit in Nederland.

Urgenda

Dat het demissionair kabinet ineens miljarden extra wil spenderen aan het klimaat, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De Staat verloor eerder een voortslepende zaak die aangespannen was door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De rechter kwam daarbij uiteindelijk met een vonnis dat de Nederlandse Staat dwingt om meer te doen tegen klimaatverandering.

De uitspraak van 20 december 2019 maakte destijds heel wat los. De Partij voor de Dieren en kamerleden van GroenLinks reageerden verheugd, terwijl andere politici stelden dat klimaatbeleid niet aan de rechter is, maar aan de politiek. Wilders op Twitter: "Wat de politiek dus moet doen: opzeggen dat VN-Klimaatverdrag en het Klimaatakkoord van Parijs!"

Subsidies

Nu, zo'n anderhalf jaar later, lijkt het demissionair kabinet alsnog diep in de buidel te tasten om een flinke duit in het klimaatzakje te doen. Geld dat volgens de berichten vooral gestoken wordt in subsidies. Financiële voordeeltjes om mensen over te halen een elektrische auto aan te schaffen, bijvoorbeeld. Of hun huis een isolatiebeurt te geven.

Daarnaast wordt er een deel van de extra miljarden vrijgemaakt voor subsidies voor bedrijven en non-profitorganisaties die zonneweides of windmolenparken uit de grond willen stampen.

Veiligheid

Naast de 6 á 7 miljard extra voor klimaat zou het demissionair kabinet ook zo'n 400 miljoen extra willen uitgeven aan de bestrijding van criminaliteit, onder andere door de beveiliging van bedreigde personen te verbeteren. Dat laatste is vooral punt van discussie geworden na de moordaanslag op Peter R. de Vries.

Misschien ook voor jou:
Eerste Nederlandse bedrijf verplicht vaccinaties voor medewerkers
Nieuws
  • NOS, AD
  • Pro Shots/Koen Laureij