Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederland stopt vandaag al met evacuaties uit Afghanistan

Nederland zal later vandaag de laatste evacuatievluchten uit Afghanistan uitvoeren. Pijnlijk, omdat "ondanks alle inspanningen van de afgelopen periode mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven", aldus Kaag en Bijleveld in een brief aan de Tweede Kamer.

Afghanistan

Eerder vanochtend kwam Nederland al met een boodschap voor de achtergebleven mensen in Afghanistan: 'Kom niet meer naar het vliegveld in Kabul'. Dit omdat het te gevaarlijk is, volgens het ministerie van Buitenlandse zaken. De Australiërs, Britten en Amerikanen zeggen hetzelfde tegen alle evacués in de Afghaanse hoofdstad. De Britse minister van Defensie heeft het daarnaast zelfs over "zeer, zeer betrouwbare informatie" over een aanslag op de luchthaven.

Vandaag laatste vlucht

Er wordt daarom gestopt met heen en weer vliegen, laten Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) weten aan de Kamer. Per vandaag zelfs. In een brief schrijven de demissionair ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie dat de VS Nederland heeft geïnformeerd dat ze moeten vertrekken uit Afghanistan.

Zeer bitter, omdat "ondanks alle inspanningen van de afgelopen periode mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven", aldus Kaag en Bijleveld.

Drie bussen

Eergisteren werden er nog drie bussen vol mensen tegengehouden bij de ingang van het vliegveld. Alle inzittenden hebben een Nederlands paspoort, meldt een bron aan de NOS. Vannacht zijn de bussen alsnog toegelaten op het terrein van het vliegveld in Kabul. Echter weet het ministerie van Defensie niet of de ruim 120 passagiers Afghanistan daadwerkelijk hebben weten te verlaten.

Misschien ook voor jou:
70.000 mensen de straat op, geen enkele reactie van Rutte of kabinet
Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots/Koen Laureij