Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Khalid Kasem vs. het AD

Net voordat advocaat Khalid Kasem samen met Sophie Hilbrand begint aan de presentatieklus van het actualiteitenprogramma Khalid & Sophie op NPO 1 (vanaf maandag 30 augustus), deed de rechter uitspraak in een zaak die Kasem had aangespannen om zijn reputatie te herstellen.

Khalid Kasem vs. het AD

U weet het waarschijnlijk nog wel: Kasem stond een jaar geleden in de startblokken om presentator van De Vooravond te worden, totdat het AD meldde dat politie en justitie de overtuiging hadden dat hij geheime informatie aan de organisatie van Ridouan Taghi had gelekt.

Na maandenlang onderzoek van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten bleek er uiteindelijk geen bewijs te zijn dat hij schuldig was. Kasem spande vervolgens een bodemprocedure aan tegen het AD – en ook tegen advocaat Oscar Hammerstein.

Belangrijkste conclusie van de uitspraak van de rechter van afgelopen week is dat het AD niet onrechtmatig heeft gehandeld door op 29 mei 2020 te schrijven dat politie en justitie de overtuiging hadden dat Kasem informatie uit het strafdossier had gelekt. Wel oordeelde de rechter dat een andere publicatie van het AD, een dag later, onrechtmatig was. Daarin werd gesteld dat de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een onderzoek had ingesteld naar het vermeende lekken door Kasem. Een woordvoerder van de Landelijke Orde van Advocaten zei in het artikel, aldus de rechtbank, slechts dat er mogelijk een onderzoek kwam en noemde daarbij tevens de naam van Kasem niet.

Tot slot had advocaat Oscar Hammerstein volgens de rechter niet in talkshow Op1 mogen zeggen dat ‘algemeen aangenomen wordt dat Kasem informatie verschaft aan Taghi’. Die suggestie vindt geen steun in de feiten, aldus de rechtbank. Goed, tot zover de zaak Kasem. Hopelijk wacht hem nu alsnog een mooie tv-carrière.

Misdaad
  • Videostill