Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Teun Föhn

Teun Föhn: 'Bekendheid is als buikpijn: het gaat vanzelf weer over!'

Sinds alle corona-excessen van begin dit jaar ligt Urk onder een vergrootglas, en dat zal vanaf aanstaande dinsdag (31 augustus) niet minder worden. Dan start namelijk weer een nieuw seizoen Urk!, de reality-serie waarin de meest markante inwoners van het voormalige eiland in de Zuiderzee worden gevolgd. Maar er kan er maar één het markantst zijn.

“Met Teun Kapitein!”

Teun Kapitein? We zijn eigenlijk op zoek naar Teun Föhn: kapper, stylist, schoonspecialist, antiekverkoper én bekendste inwoner van Urk!

“Spreekt u mee!”

Gelukkig: kun je nog over straat op Urk?

“Oh, jawel hoor. Ik merk wel dat er steeds meer toeristen in mijn winkel komen die mij willen zien of met mij op de foto willen. Hartstikke leuk uiteraard, maar er zijn dagen dat ik dertig of veertig fans over de vloer heb. En dan ook nog gewoon mijn klanten. Dat gaat niet altijd samen, dus ik heb voorzorgsmaatregelen getroffen.”

Stroom op de deurknop?

(lacht): “Gewoon een briefje op de deur, dat helpt wellicht. Ik sta de laatste tijd ook steeds vaker in de zaak – twee medewerkers zijn met zwangerschapsverlof –dus misschien dat er daarom meer mensen komen.”

Wat vind jij van die plotselinge bekendheid?

“Bekendheid is als buikpijn: het gaat vanzelf weer over. Maar alles wat ik doe, is opeens wel nieuws. Ik was in juni in Frankrijk, omdat ik op zoek was naar achttiende-eeuws antiek om in mijn winkel te verkopen. Toen plaatste ik een bericht op Facebook, voor de grap natuurlijk, dat ik ook een chateau had gekocht. Ik weet niet hoeveel mensen dachten dat ik Chateau Marillaux, dat chateau van Martien Meiland, had aangeschaft.”

Niet zo’n gekke gedachte toch?

“Tuurlijk wel, wat moet ik nou met een chateau? Dat kun je misschien goedkoop kopen, maar dan moet je het nog verbouwen, er een commercieel plan voor bedenken en vervolgens exploiteren. Zo’n kasteel is echt een nagel aan je doodskist.”

Met ‘niet zo’n gekke gedachte’ bedoelden wij eigenlijk de vergelijking met Martien Meiland: hoe vaak krijg je dat te horen?

“Nooit, ik hoor het nu voor het eerst. Echt waar. Verbaast dat je? Omdat ik zo flamboyant ben? Ach, dat valt allemaal reuze mee. En ze zijn hier ook wel wat gewend, hoor.”

Wat heet: niet alleen jij, maar heel Urk ligt onder een vergrootglas. Journalisten worden belaagd voorafgaand aan een kerkbezoek, testlocaties worden in brand gestoken: hoe kijk jij daarnaar?

“Ik weet dat de kerkelijke gemeenschap behoorlijk ziek is van wat er allemaal is gebeurd. Het had nooit mogen gebeuren, je slaat niemand in elkaar, maar je gaat kerkgangers ook niet opjagen. Volgens mij heeft dat allemaal te maken met wederzijds respect. En dat is er over het algemeen ook: wat wij in de media hebben gezien zijn de excessen. Sommige kerken, zeker niet alle, zaten in het begin van de coronacrisis vol, omdat de regering het niet had verboden om naar de kerk te gaan. Toentertijd was het slechts een advies om thuis te blijven. Veel mensen doen dat nu ook. Het merendeel van de gemeenschap zit netjes thuis en volgt de kerkdienst op een schermpje. Sommige kerken zijn ook gewoon dicht.”

Gaan we daar nog iets van terugzien in URK!?

“Het gaat niet zozeer over Urk zelf, maar over de karakters die in de vorige seizoenen al werden geïntroduceerd: tweeling Gerda en Mathilda, Tony de visbezorger, Greetje de columniste, en ik natuurlijk. Stuk voor stuk uitgediept, want het is nooit saai hier.”

Je bent geboren en getogen op Urk: ga je er ooit nog weg?

“Ik ben ooit al eens verhuisd, naar drie weilanden en vijf koeien verderop. Ik woon hier heerlijk, maar ik ben hier niet verankerd. Als ik weg moet, ga ik weg. Ik heb sinds een half jaar een fijne relatie: als hij hier weg wil, dan moeten we daar eens goed over praten.”

Toch dat chateautje in Frankrijk?

“Ik ben echt nog veel te jong voor een chateau: ik ben net 50!”

Het nieuwe seizoen van URK! start aanstaande dinsdag 31 augustus om 21:30 uur op SBS6.

Misschien ook voor jou:
Balen: René le Blanc wil niet namens Nederland naar Songfestival
Entertainment
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl