Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meer dan 4 miljoen euro aan goud en platina spoorloos na overval Amsterdam

De overval op Schöne edelmetaal in Amsterdam leek een complete flop, maar het tegendeel is misschien waar: meer dan 4 miljoen euro aan edelmetalen is nog steeds niet teruggevonden.

Meer dan 4 miljoen euro aan goud en platina spoorloos na overval Amsterdam

Tijdens de aanval op Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord is meer dan 14 miljoen euro aan edelmetaal buitgemaakt. 9,8 miljoen werd teruggevonden, maar de overige 4,2 miljoen is nog steeds spoorloos. Dat blijkt uit een dossier waarvan delen in de handen van NU.nl terecht zijn gekomen.

In het dossier staat een onderzoek van Schöne Edelemtaal en Brink’s, het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het transport. Volgens AD en RTL Boulevard zou de waarde van de vracht in totaal ruim 67,3 miljoen euro bedragen. Een deel ter waarde van 12 miljoen euro werd gestolen van een zending afkomstig uit België. 2,8 miljoen daarvan is nooit teruggevonden. De rest van de verdwenen buit was afkomstig van Schöne Edelmetaal zelf en had overhandigd moeten worden aan Brink’s.

Morgen is het precies honderd dagen geleden dat de overval plaatsvond. Hoe gaat het ondertussen met de betrokkenen en met het onderzoek? Lees het in de nieuwe Panorama. Morgen in de winkel!

Gewelddadige overval

De overvallers, uitgerust met zware vuurwapens, vielen op 19 mei om 14.15 het pand van Schöne Edelmetaal binnen, vlak nadat het waardetransport was gearriveerd. Ze bonden de medewerkers vast en sloegen daarna met de auto op de vlucht. In de buurt van de Meeuwenlaan raakten ze al in conflict met de politie. Er werd eerst meerdere keren door de mannen geschoten, waarna de politie ook het vuur opende. Vrijwel direct daarna vluchtten de criminelen weg. “Kennelijk dachten de overvallers dat de politie niet meteen terug zou schieten, met hun gewone wapens”, meldde een woordvoerder van de politie daarover. Er werden meerdere schoten gelost, waarna de overvallers in twee auto’s op de vlucht sloegen.

Vluchtpoging

In de buurt van Broek in Waterland, ten noordoosten van de stad, kwamen de verdachten tot stilstand. Eén auto reed dwars door een hek een achtertuin in, waarna de overvallers uit het voertuig sprongen en het op een lopen zetten richting een weiland. Daar werden ze beschoten door de politie, waarna ze zich uiteindelijk overgaven. Eén van de verdachten, een 47-jarige man uit Frankrijk, kwam tijdens de vluchtpoging om het leven, nadat hij geraakt werd door een schot van een politieagent.

De verdachten verschijnen 25 augustus voor de rechter. Bij de zitting zijn zes van de tien verdachten aanwezig. Een zevende man kwam tijdens een schotenwisseling met de politie om het leven.

Nieuws
  • nu.nl
  • Unsplash