Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kaag over 700 Nederlanders in Afghanistan: 'We zijn van Amerika afhankelijk'

Er zijn nog honderden Nederlanders in Afghanistan, zo maakte Sigrid Kaag vandaag bekend. Toch wordt het een hele operatie om ze terug te halen, want volgens de demissionair minister van Buitenlandse Zaken zijn we daarbij vooral afhankelijk van de Amerikanen.

Afghanistan

Volgens Sigrid Kaag zijn er nog meer dan 700 Nederlanders in Afghanistan. Onder hen mensen die bijvoorbeeld op familiebezoek waren, precies op het moment dat de ellende uitbrak.

Maar op dit moment is het vliegveld in Kaboel zo'n beetje de enige manier om veilig weg te komen uit Afghanistan. En dat vliegveld wordt beveiligd door de Amerikanen. "We hebben de Amerikanen keihard nodig", zegt Kaag daarover. "We zijn van hen en hun militaire presentie afhankelijk."

Frankrijk is al maanden bezig

Eerder gaf Sigrid Kaag al toe de situatie in Afghanistan verkeerd te hebben ingeschat: "Onze verwachting was, dat is nu dus naïef gebleken, dat het Afghaanse leger meer weerstand zou kunnen of willen bieden. We hebben het niet zien aankomen.. " Daarnaast zei ze dat het "de hele internationale gemeenschap verrast" heeft.

Maar dat blijkt niet zo te zijn. Frankrijk is al maanden bezig mensen uit Afghanistan te halen, werd vandaag duidelijk. Via een luchtbrug vlogen honderden mensen de afgelopen tijd naar Frankrijk. Dit omdat de verwachting was dat de Taliban de boel zouden overnemen. En zo geschiedde. Het Franse evacuatieplan werd al zo'n vier maanden geleden gesmeed.

Nieuws
  • NOS
  • www.brunopress.nl