Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister Bijleveld: ‘Vliegtuig onderweg naar Kabul’ 

Enige hoop voor Nederlandse tolken, ambassadepersoneel en hun gezinnen: er is een vliegtuig onderweg om ze uit de hoofdstad van Afghanistan te halen. 

Minister Bijleveld: ‘Vliegtuig onderweg naar Kabul’ 

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld heeft via Twitter laten weten dat er een vliegtuig onderweg is om Nederlanders in Kabul te evacueren. Het is echter nog maar de vraag of dat ook haalbaar is, want op dit moment is het chaos in de Afghaanse hoofdstad. Op het vliegveld van Kabul zijn talloze mensen die in paniek een poging doen om het land uit te komen, wat het moeilijk maakt voor vliegtuigen om te landen of te vertrekken. De Duitse regering meldt zelfs dat de landingsbaan is gesloten, omdat de menigte het te gevaarlijk maakt om een vliegtuig aan de grond te krijgen.

Op beelden van het vliegveld in Kabul is te zien dat mensen elkaar verdringen om in de aanwezige vliegtuigen te komen. Verschillende landen hebben militaire toestellen gestuurd om hun mensen terug naar eigen land te halen. De lokale bevolking doet echter ook een poging om bij de vliegtuigen aan boord te komen, wat voor extra spanning zorgt. Amerikaanse militairen zouden waarschuwingsschoten hebben gelost om de menigte terug te dringen.

Meerdere vluchten

Om te zorgen dat de Nederlandse burgers de komende dagen alsnog uit het land kunnen ontsnappen neemt Defensie extra maatregelen. “Mede vanwege de onzekere situatie worden er meerdere vluchten gepland”, meldt Bijleveld op Twitter.

Nieuws
  • GeenStijl
  • Pro Shots