Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Sigrid Kaag wil niet met CU in een kabinet

Een formatie met de ChristenUnie en D66 is van de (Kaag)baan.

Sigrid Kaag wil niet met CU in een kabinet

Inmiddels is politiek Den Haag al meer dan 150 dagen bezig met het in elkaar knutselen van een kabinet. De vaart zit er nog niet echt in, en Sigrid Kaag heeft vandaag nog eens extra op de rem gedrukt door te melden dat ze een samenwerking met de ChristenUnie niet ziet zitten. Kaag is namelijk niet van plan om samen te werken met een partij die het niet eens is met de wet voltooid leven. “Het roer moet om”, meldt het D66-kopstuk.

‘Functie elders’

De boodschap van Kaag verandert echter weinig aan de mogelijke formatieplannen. CU-leider Chris Zegers heeft immers tijdens de ‘verkennersgate’ en het debat rond de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt aangegeven dat hij helemaal geen behoefte heeft om samen met Mark Rutte te gaan regeren.

Ook Kaag zelf liet destijds aan Rutte weten dat ‘hun wegen scheiden’, maar inmiddels zit ze weer samen met Mark in één boot. Vandaag zou volgens de Volkskrant bovendien het concept-regeerakkoord van de VVD en D66 gepresenteerd worden.

Formatieproblemen

Zoals het er nu voor staat, komt er voorlopig echter geen nieuw kabinet aan. D66 heeft plannen voor een kabinet met PvdA en GroenLinks, maar daar hebben zowel coalitie-kandidaten VVD en CDA geen trek in. Eén linkse partij is genoeg voor een meerderheid in de Tweede Kamer, twee zien ze niet zitten. PvdA en GroenLinks willen echter alleen maar samen in het kabinet, dus tenzij er opeens iemand buigt, wordt het geen succes.

Dan restten er eigenlijk maar twee opties: een minderheidskabinet, of natuurlijk nieuwe verkiezingen.

Nieuws
  • Pro Shots