Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moordaanslag in Rotterdam op Pakistaanse activist verijdeld

De Pakistaanse mensenrechtenactivist Ahmad Waqass Goraya woont al even in Nederland, na uit zijn thuisland gevlucht te zijn. Hij is daar niet echt welkom vanwege zijn kritiek op de overheid. Nu blijkt dat hij in Nederland ook niet helemaal veilig is.

Moordaanslag in Rotterdam op Pakistaanse activist verijdeld

De NOS schrijft dat Ahmad Waqass Goraya inmiddels sinds februari zit ondergedoken. Toen werd hij door de Rotterdamse politie uit zijn huis gehaald vanwege een 'acute dreiging'. Goraya heeft namelijk nogal een mening over de zaken in zijn moederland waar de Pakistaanse overheid niet van gediend is. Inmiddels voert hij daarom via internet actie vanuit Nederland. Maar zijn mond houden denkt Goraya niet aan, ook al staat hij schijnbaar op een Pakistaanse dodenlijst.

Aanhouding

Inmiddels is een Brits-Pakistaanse man opgepakt voor betrokkenheid bij een plot om Goraya te doden. De 31-jarige man wordt verdacht van samenzwering tot moord. Met wie hij dan samenzwoer, is overigens nog niet bekend. De verdachte is blijkbaar in de buurt van Goraya's woning geweest.

Goraya vertelt zelf dat de verdachte niet alleen in de buurt is geweest, maar dat deze zijn woning ook al is binnengedrongen. "Er werd op Twitter een foto geplaatst die in mijn woning is gemaakt", vertelt de activist aan de NOS.

Mishandeling en dodenlijst

Deze geplande moordaanslag op Goraya past binnen de gewoonte van de Pakistaanse overheid om afwijkende meningen de kop in te drukken. Als daar geweld bij komt kijken, dan is dat maar zo - ook als de dissidenten inmiddels niet meer in Pakistan wonen. Zo werd Goraya begin vorig jaar al op straat aangevallen en met de dood bedreigd door de Pakistaanse veiligheidsdienst, laat Reporters without Borders weten.

Inmiddels is zelfs de VN op de hoogte van de state kill list van de Pakistaanse overheid, maar er lijkt nog maar weinig te gebeuren. Goraya zegt zelf: "Het is angstaanjagend dat een buitenlands regime de macht heeft om een mensenleven in Nederland te ontwrichten." Hij vervolgt: "De enige oplossing is dat Nederland opstaat en zegt: Pakistan, we weten wat je aan het doen bent, en hoe durf je zulke acties te ondernemen op ons grondgebied."

Misschien ook voor jou:
18-jarige Mees T. opgepakt voor ‘kopschoppen’ Mallorca
Misdaad
  • NOS
  • Unsplash