doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Actie reactie'

Je voormalige schoonvader stalken en zijn vrouw online aanbieden voor seksafspraakjes is niet de meest voor de hand liggende manier om een verbroken relatie te verwerken. Maar voor Arno wel. Actie reactie.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf3b0615c6 img{#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf3b0615c6 img{#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf3b0615c6 img{#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62faf3b0615c6 img{#fig-62faf3b0615c6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Actie reactie'

Als de emoties te hoog oplopen, geeft u dat dan tijdig aan. Dan kunnen we even een time-out inlassen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het voorstel van de rechter is gericht aan de beide mannen die voor haar zitten. De ene is verdachte Arno (39), een kale en lijvige man met een tic. Een onstuimige spier lijkt te pas en te onpas aan de linkerkant van zijn gezicht te trekken. De andere man, Walter, is alles wat Arno niet is: slank, goed gesoigneerd en modieus gekleed. Arno is Walters voormalige schoonzoon. Twee jaar lang had hij een relatie met Chantal, een meisje dat aanzienlijk jonger is dan Arno en net als hij een verstandelijke beperking heeft. Enige tijd geleden verbrak Chantal die relatie op last van haar vader, die erachter was gekomen dat er advertenties online stonden, inclusief naaktfoto’s van zijn dochter, waarin het koppel op zoek was naar kandidaten voor een triootje. Sindsdien is Arno boos.

“Ik ga sowieso niets zeggen,” zegt hij gedecideerd.

“Dat recht heeft u,” zegt de rechter. “En waarom niet?”

“Omdat het allemaal eenzijdig is.”

“Eenzijdig?”

“Eenzijdig, ja. Die meneer doet van elke scheet aangifte, en ik mag van de politie nergens aangifte van doen. Terwijl ik net zo goed bedreigd en geïntimideerd word. Ik word afgesneden en klemgereden, of ik krijg een spiegel in mijn rug terwijl ik ergens fiets. En er is met mijn quad gerommeld, waardoor ik een ongeluk kreeg en negen dagen in het ziekenhuis lag. Maar dat mag blijkbaar allemaal.”

Voor iemand die een minuut geleden nog aankondigde niets te gaan zeggen, is Arno opvallend spraakzaam. Achter hem haalt Walter moedeloos zijn schouders op. Alsof hij zeggen wil: waar haalt hij het vandaan? Ook de rechter besluit er verder niet op in te gaan.

Nadat hem duidelijk te kennen is gegeven dat hij Chantal voortaan met rust moet laten, blijft Arno alles proberen om toch contact met haar te zoeken. Hij duikt meerdere keren per dag op in de supermarkt waar ze werkt, hij benadert collega’s van haar met het verzoek om namens hem bepaalde boodschappen door te geven, hij bezoekt de manege waar ze paardrijdt en hij benadert haar via social media, waarbij hij gebruikmaakt van meerdere valse namen en profielen. Wanneer Walter na verloop van tijd contact opneemt met Arno’s moeder, in een poging het te laten stoppen, ontvangt hij nog dezelfde dag een appbericht van Arno waarin hij voor laffe hond en voor nog veel meer wordt uitgemaakt.

“Actie reactie,” zegt Arno met een blik alsof die twee woorden alles verklaren.

‘Die meneer doet van elke scheet aangifte, en ik mag van de politie nergens aangifte van doen’

“En dan laat u ook nog een bos bloemen bezorgen zonder afzender,” weet de rechter.

“Ik had helaas geen geld meer voor een kaartje.”

Arno’s obsessieve gedrag heeft een grote impact op het leven van Walter en zijn gezin. Tot op de dag van vandaag durft hij zijn verstandelijk beperkte dochter niet meer alleen de deur uit te laten gaan. Altijd moet er iemand beschikbaar zijn om haar te brengen en te halen. Met paardrijden is ze zelfs helemaal gestopt.

“Actie reactie,” zegt Arno opnieuw. “Moet ie mij maar niet klemrijden.”

Behalve van belaging wordt hij vandaag ook beschuldigd van smaad en belediging. Op Marktplaats plaatste hij een bericht waarin hij mensen waarschuwde voor Walter, die volgens hem een notoire oplichter zou zijn. Op Speurders.nl plaatste hij een foto van Walters vrouw, met daarbij haar naam en telefoonnummer en de mededeling dat ze naarstig op zoek was naar een sekspartner. Wekenlang werd de vrouw lastiggevallen met de meest ranzige voorstellen.

“Logisch,” zegt Arno. “Ik heb zelf ook weleens zo’n advertentie geplaatst. Toen kreeg ik ook dat soort reacties.”

Met grote ogen kijkt de rechter hem aan.

“Of je zelf zo’n advertentie plaatst of iemand anders doet dat namens jou, zonder jouw toestemming, dat is toch iets heel anders?”

Arno vindt van niet.

“Actie reactie,” zegt hij nog maar eens.

Voor belaging, smaad en belediging legt de rechter hem een werkstraf op van honderd uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een meldplicht bij de reclassering en een contactverbod met Walter en zijn hele gezin. Ook zal hij zijn voormalige schoonvader 1000 euro moeten betalen, bij wijze van immateriële schadevergoeding.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws