Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hai Society

Jaïr Ferwerda: ‘Je hebt niks aan geld als je niet gezond bent!'

Normaal legt Jaïr Ferwerda (44) met zijn onvermijdelijke plopkap politici het vuur aan de schenen op het Binnenhof, maar deze zomer verruilt hij Den Haag voor de fraaiste oorden op aarde in zijn nieuwe programma Hai Society. “Jaïr portretteert en ontmoet grote ondernemers, paradijsvogels, pensionado’s en bon vivants die ons land hebben achtergelaten en het goede leven leiden,” aldus het ronkende persbericht. Daar willen we meer van weten!

Jaïr! Je bent in onder meer Saint-Tropez, Monaco, Portugal en Curaçao geweest: doe ons ook zo’n vakantie!

“Nou, het was hard werken, hoor!

Je hebt met dat soort programma’s altijd korte draaidagen waarin je zoveel mogelijk wilt doen. Ik liep al heel lang rond met dit idee. Behalve een fascinatie voor politiek heb ik er ook eentje voor de high society. Als een soort Kuifje in Afrika heb ik me verwonderd over hoe al die vermogende Nederlanders wonen in het buitenland.”

Wie heeft het meest jaloersmakende bestaan?

“Dat van Aad Ouborg op Curaçao vond ik wel mooi. Die pakt zijn boot, vangt zijn eigen vis in de Caribische wateren en laat die dan klaarmaken door een topkok. En ik heb het laatste interview gemaakt met Jan des Bouvrie. Jan had een mooi bestaan met zijn Monique in een schitterende – uiteraard witte – villa in Saint- Tropez. Ook mooi. Louis en Truus van Gaal zitten er in Portugal trouwens ook niet verkeerd bij.”

Snap jij dan dat Van Gaal dat leven, in ieder geval deels, opgeeft om weer bondscoach te worden?

“Hij sprak vol liefde over Portugal en zit daar goed. Hij is lekker aan het golfen en tennissen, maar ik denk dat dat leven te saai voor hem is. Hij zit nog zó in dat voetbal, hij móét gewoon een groep voetballers om zich heen hebben. Dit interview is opgenomen vóór het EK, toen heb ik al gevraagd of hij ooit nog bondscoach wilde worden. Hij sloot het niet uit, maar had er ook niet veel behoefte aan. Is toch wel grappig met de wetenschap van nu. Al denk ik ook dat hij Frank de Boer wilde beschermen. Dus ja, ik snap het wel.”

Dit is wel even iets anders dan wat je normaal doet: politici voor de voeten lopen.

“Er zijn ook wel wat parallellen. In Den Haag gebeurt er van alles op die vierkante kilometer, er wordt vergaderd, onderhandeld. Op die societyfeestjes wordt er ook gewheeld en gedeald. Voor NRC Handelsblad ben ik al vaak op dat soort feesten geweest en voor de NPO heb ik een serie gemaakt over topondernemers. Het onderwerp is voor mij dus niet nieuw. Iedere aflevering ben ik ook met een makelaar op pad geweest. In Portugal stond een optrekje te koop: 22 miljoen! Je weet niet wat je ziet.

Op het balkon kun je een complete huldiging houden. En in Monaco was ik op pad met een jachtenmakelaar. Er stond er eentje te koop voor 275 miljoen. 275 miljoen! Ik vroeg waar dat over ging. Die makelaar zei: Er is vraag naar, maar het slaat inderdaad nergens op. Maar het programma gaat ook over de keerzijde van rijk zijn. Bijna allemaal hebben ze de nodige tegenslag gehad. Ze zijn ernstig ziek geweest, hebben in coma gelegen of hadden andere problemen met hun gezondheid. Dan kun je al het geld van de wereld hebben, maar daar heb je niks aan als je niet gezond bent. Sindsdien zijn ze anders naar het leven gaan kijken, dat vond ik ook wel interessant.”

Wat is er high society aan jezelf?

“Eigenlijk niet zoveel. Ik hecht weinig waarde aan materie en spullen. Ik vind het leuk om naar te kijken, maar ik heb zelf geen dure uitspattingen. Ik ga liever uit eten.

Wat wel grappig was: ik was net terug uit Saint-Tropez, toen we op de camping in Bakkum stonden.

Daar hebben we een camper. Zei mijn vrouw: Ga de Porto Potti maar even legen.”

De wat?

“Porto Potti! Dat is een chemisch toilet. Ik hoor het al: jij bent geen kampeerder.”

Dit is je eerste eigen programma bij RTL: vrees je de AD -column van Angela de Jong al?

“Haha! Nee, echt niet. Dat hoort erbij, bovendien vind ik haar columns meestal wel goed. Ik heb al eerder eigen programma’s gemaakt, dan weet je dat meningen erbij horen. Geen probleem!”

Hai Society is vanaf komende zondag (1 augustus) iedere week om 21:30 te zien op RTL 4.

Misschien ook voor jou:
René Le Blanc op je verjaardag? Dat kan geregeld worden!