Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist 23 jaar celstraf tegen Balie-jihadi Aziz A.

De strafzaak tegen de 35-jarige ‘Balie-Syriër’ Aziz A. en zijn 44-jarige broer Fatah werd dinsdag voortgezet in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Tegen Aziz werd 23 jaar celstraf geëist voor zijn leidende rol binnen een terroristische organisatie. Zijn broer hoorde een eis van 10 jaar celstraf aan.

OM eist 23 jaar celstraf tegen Balie-jihadi Aziz A.

Aziz werd in 2017 herkend tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Volgens verschillende Syrische vredesactivisten zou hij een jihadist geweest zijn. Na het incident ontkende Aziz alle beschuldigingen.

Afgeluisterd

Aziz werd echter vakkundig in de gaten gehouden door de AIVD. Zijn woning hing vol met afluisterapparatuur, waarmee verschillende gesprekken van de verdachte zijn opgenomen. Er werd gesproken over wapens, bomgordels en het grote budget van het Nusra-front. Daarnaast liet Aziz weten dat hij Nederland ‘dingen wilde laten zien die het nog nooit gezien heeft’. Aziz zou verder ook nog contact gehad hebben met Abu Bakr al-baghdadi, die als kalief aan het hoofd van IS stond.

Relatie met een journaliste

De verdachte kwam opnieuw in het nieuws toen bleek dat hij enige tijd een relatie had gehad met de Nederlandse journaliste Ans Boersma. Zij werd in 2019 uit Turkije gezet - ze werkte daar als correspondent - vanwege haar connectie met Aziz, die ze eerder aan een verblijfsvergunning had geholpen.

Uit de afgeluisterde gesprekken bleek dat Boersma op een gegeven moment belastende informatie ontdekte op de iPad van Aziz. “Toen zag ze mij op Twitter, waar ik contact houd met de jongens. Ze was van slag”, spreekt hij in het gesprek met zijn broer. “Heb je ook verteld over de moorden in Homs?” vraagt die op zijn beurt, waarop Aziz antwoordt dat hij ‘gezworden heeft om nooit meer iemand te slachten.’

Moorden

Aziz wordt verdacht van een leidersrol bij de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Het OM verdenkt hem van meerdere grootschalige moordpartijen: 19 mensen bij een grenspost, 25 mensen in een bus. De grootste aantijging betreft zijn mogelijke betrokkenheid bij een aanslag op een veiligheidsdienst. Daarbij kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven.

Ook zijn broer Fatah zou schuldig zijn aan medeplegen en leiderschap bij een terroristische organisatie. Tijdens zijn werk als commandant in een gevangenis in Syrië werden er gevangenen gegeseld, doodgeschoten en in de rivier gegooid.

Misdaad telegraaf.nl, ad.nl, parool.nl Videostill NOS