Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voor eeuwig een cold case

Bijna 25 jaar na de geruchtmakende moord op de 85-jarige Piet Baams heeft de politie drie verdachten in het vizier. Toch stopt het onderzoek. Voorgoed, omdat ze alle drie zijn overleden.

Voor eeuwig een cold case

Op de avond van 22 december 1996 verlaat ‘Opa Piet’ iets voor zevenen met een aktetas onder zijn arm het verpleeghuis in Nijmegen waar hij woont. Het is de laatste keer dat hij levend wordt gezien. Ongeveer zes weken later wordt zijn lichaam gevonden in de rivier Boven-Merwede in de gemeente Gorinchem.

Om zijn nek hangt de ceintuur van een damesjurk, waarmee hij hoogstwaarschijnlijk om het leven is gebracht. De nabestaanden blijven met een hoop vragen achter.

Waarom ging Piet ’s avonds laat nog pad met zijn aktetas, terwijl het buiten vroor? Is degene waar hij naartoe ging ook degene die hem vermoord heeft? En waarom dan?De eerste jaren levert het onderzoek niets op. In de hoop de daders alsnog te vinden verschijnt de zaak in 2019 op de coldcasekalender.

Mede doordat ook De Tele- graaf, De Gelderlander en tvprogramma Crime Desk aan de boom blijven schudden, komen er relevante tips binnen bij de politie, die uiteindelijk alsnog een beeld zouden schetsen van wat Piet Baams is overkomen en wie daarvoor mogelijk verantwoordelijk zijn. Het onderzoeksteam heeft, aldus de politie, sterke aanwijzingen dat drie mannen betrokken zijn geweest bij de moord en verdwijning. Omdat ze alle drie inmiddels zijn overleden, kunnen ze niet meer worden vervolgd en stopt het onderzoek. Daardoor blijft het gissen naar het motief. Het moet voor de nabestaanden uiterst onbevredigend zijn.