Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oud-Hofstadgroeplid en jihadist Samir A. komt vrij

Het veroordeelde oud-Hofstadgroeplid Samir A., die eind juni werd opgepakt wegens financiering van terrorisme, komt op vrije voeten. In december wordt zijn zaak inhoudelijk behandeld.

Samir A.

Samir A. is een van Nederlands meest beruchte jihadisten. Als oud-lid van de Hofstadgroep was hij in die hoedanigheid nauw verbonden met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De Rotterdammer werd eerder veroordeeld voor terroristische activiteiten en zat negen jaar vast vanwege aanslagplannen. In 2017 kwam hij vrij.

OM: 'A. is IS-lid'

Maar eind juni vorig jaar werd A. wederom opgepakt. Dit keer wegens een verdenking van het financieren van terrorisme. Samir A. organiseerde namelijk ontsnappingen uit een Syrisch gevangeniskamp. Met operatie 'Prison Break', zoals hij het zelf noemde, bevrijdde hij zeker 12 IS-vrouwen uit Koerdische kampen. In deze 'gevangenissen' zitten buitenlandse IS-vrouwen en kinderen.

Bij zijn verdenking van het 'financieren van terrorisme' komt nu alleen nóg een verdenking. Het OM wil Samir A. vervolgen als lid van IS. Dit omdat IS op social media heeft opgeroepen om IS-vrouwen en kinderen geld te sturen en te bevrijden. De Rotterdammer zou met operatie 'Prison Break' gehoor hebben gegeven aan deze oproep en wordt door het Openbaar Ministerie nu zelf gezien als IS-lid.

Grote gevolgen

Deze uitbreiding van de verdenking kan grote gevolgen hebben. Het 'financieren van terrorisme' is relatief nog een mild vergrijp. Maar als Samir A. vervolgd wordt als IS-lid kan hij zomaar tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Bovendien verliest hij dan mogelijk de Nederlandse identiteit; dit kan bij een veroordeling van terrorisme als iemand ook een andere nationaliteit bezit. Samir A. is naast Nederlander ook Marokkaan.

Zelf ontkent Samir A. overigens alle betrokkenheid bij IS. "Ik wilde leed voorkomen. Ik kon die kinderen niet laten wegkwijnen in die kampen", zei hij in de rechtbank in Rotterdam. "Ik neem het hen kwalijk dat de vrouwen in deze omstandigheden zijn beland".

Op vrije voeten

De zaak wordt op 10 december inhoudelijk behandeld. In de tussentijd mag Samir A., na ruim een jaar in voorarrest te hebben gezeten, naar huis. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten. Wel moet hij zich melden bij de reclassering en stoppen met het versturen van geld naar IS-vrouwen.

Misschien ook voor jou:
OM eist levenslang tegen verdachten van moord op advocaat Derk Wiersum
Nieuws
  • NRC, Telegraaf