Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Prestigieuze ademtest blijkt complete mislukking: apparaten ongebruikt in opslag

Het leek zo mooi: blaastesten om ter plekke vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid investeerde miljoenen in de prestigieuze Nederlandse uitvinding, maar de meeste aangeschafte apparaten staan op dit moment te verstoffen in een depot.

Ademtesten

De corona-ademtestapparaten zijn een uitvinding van het Leidse bedrijf Breathomix en zouden in teststraten door heel Nederland worden ingezet. Maar de realiteit schetst een heel ander beeld. Uit stukken in handen van de Volkskrant zou blijken dat de GGD's weigeren de blaastesten in gebruik te nemen. De reden: ze werken niet goed genoeg.

"Wij constateren dat de huidige werking van het systeem afwijkt van onze aannames over het systeem bij de start", aldus de koepelorganisatie van de GGD in een brief aan het ministerie. Daarbij de mededeling dat de testen tot dusver geen bruikbaar resultaat opleveren.

De Jonge: 'Heel de wereld jaloers'

Dit terwijl Hugo de Jonge eerder nog vol lof sprak over de Nederlandse uitvinding: "Dit is een prachtige Nederlandse innovatie, waar heel de wereld jaloers op is", zei de demissionair minister van Volksgezondheid begin dit jaar in de Tweede Kamer. Sterker: zijn ministerie schafte er destijds zo'n 1.800 aan, ter waarde van 'miljoenen tot tientallen miljoenen euro's'. Echter staan de meeste daarvan tot op de dag van vandaag nog stof te happen in een depot.

Misschien ook voor jou:
Jammer: seks helpt niet tegen corona
Nieuws
  • Volkskrant, Telegraaf
  • Brunopress.nl