Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boerenprotesten in volle gang: 'We komen gewoon op voor onze gezinnen en bedrijven'

Van Assen tot Zwolle en van Den Haag tot Den Bosch, de boeren zijn weer op pad om te demonstreren tegen het stikstofbeleid.

Boerenprotest

Vanmorgen vroeg werden de eerste boeren al gespot op de A12 bij Utrecht. Rond 8.30 werden daar een aantal tractoren van de snelweg gehaald door de politie, waarna de demonstranten hun weg richting Den Haag via binnenwegen voortzetten. Eindbestemming: het Malieveld. Andere locaties waar de boeren zich hebben verzameld, zijn onder andere de provinciehuizen van Arnhem, Assen en Den Bosch.

Boeren vrezen voor toekomst

Waarom weer acties? De boeren zijn boos. Woedend zelfs. Er zijn immers weer grote plannen gemaakt door het kabinet om de veestapel in stukken te hakken. Het Ministerie van landbouw heeft een rapport opgesteld, waarin te lezen is dat er plannen zijn om de Gelderse Vallei en het Groene Hart tussen de 60 en 80 procent minder stikstof uit te laten stoten. Die reductie hoeft niet in z'n geheel vanuit de landbouw te komen, maar hoe je het ook wendt of keert: er gaan boerderijen sneuvelen.

Acties bij bedrijven

Rutger van Lier, een van de actieleiders, verklaarde tegenover de NOS dat de protesten tot weinig verkeersoverlast zullen leiden. Van Lier: "De burger gaat er weinig last van hebben, we gaan geen snelwegen blokkeren dus er zullen geen files ontstaan. We gaan geen ruiten ingooien of dingen in brand steken of vernielen. We zijn geen vandalisten, we zijn gewoon boeren. We komen gewoon op voor onze gezinnen en bedrijven."

Naar verwachting zullen er later vandaag wel acties tegen diverse bedrijven plaatsvinden. "We willen een paar flinke mokerslagen uitdelen", aldus Van Lier. Volgens hem zijn de acties gericht tegen bedrijven en industrieën die, net als sommige boeren, geen vergunning voor de Natuurbeschermingswet hebben, maar desondanks buiten schot blijven. Omroep Brabant meldt dat er mogelijk acties komen bij Eindhoven Airport en supermarktketen Jumbo.

Misschien ook voor jou:
Maarten van Rossem: ‘Baudet-stemmers zijn ongelofelijk dom'
Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots / MaRicMedia