Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie zijn Delano G. en Kamil E., de verdachten in de zaak Peter R. de Vries?

Wie zijn Delano G. en Kamil E., de twee mannen die verdacht worden van de moordaanslag op Peter R. de Vries en wat is hun verband met Ridouan T.?

Wie zijn Delano G. en Kamil E., de verdachten in de zaak Peter R. de Vries?

De 21-jarige Delano G. en de 35-jarige Kamil E. zitten op dit moment in voorarrest. Tot nu toe zijn ze de hoofdverdachten voor de aanslag op Peter R. de Vries. Eerder werd ook een 18-jarige Amsterdammer aangehouden, maar hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Delano G.

Delano G. is afkomstig uit Tiel. Als tiener kreeg hij al meerdere keren met de politie te maken en op zijn 17e kreeg G. tien maanden jeugddetentie. Volgens de nieuwssite curacao.nu zou Delano G. van Arubaanse afkomst zijn. De 21-jarige was ook actief bij 101Barz, een platform voor rappers dat deel uitmaakt van BNNVARA. Daar stond hij bekend onder de artiestennaam 'Demper'. Kort nadat de identiteit van G. bekend werd gemaakt, werden alle beelden van de 21-jarige verwijderd.

Delano komt het meest overeen met het signalement van de schutter, en is dus mogelijk degene die de trekker overhaalde bij de aanslag op Peter R. de Vries.

Kamil E.

Na de aanslag werd de 35-jarige Pool Kamil Pawel E. uit Maurik in een vluchtauto gearresteerd op de A4. Een week geleden werd hij ook in de boeien geslagen door de politie. De reden voor die arrestatie was een dreigement waarbij mogelijk een vuurwapen werd gebruikt. E. werd kort na die aanhouding alweer op vrije voeten gesteld.

Volgens het Poolse nieuwskanaal TVN24 werd de 35-jarige veelpleger in zijn geboorteland gezocht door de politie.

Ridouan T.

Boevennieuws meldt dat alles erop wijst dat de aanslag in opdracht van Ridouan T. is gepleegd. Maurik en Tiel, de woonplaatsen van de twee verdachten, worden vaak in verband gebracht met de 26Kopergroep. Delano G. is bovendien een volle neef van Jaouad W., de hoofdverdachte in de strafzaak 26Koper. W. werd aangehouden na de vondst van een groot wapenarsenaal in Nieuwegein en kreeg in hoger beroep 13 jaar celstraf, onder andere voor het voorbereiden van meerdere liquidaties. Op dit moment zit hij nog in de cel.

Verder werd eerder bekendgemaakt dat Peter R. de Vries op de dodenlijst van Ridouan T. zou staan, wat de drugsbaas in een brief aan de misdaadverslaggever ontkende. T. vertelde daarin dat hij respect had voor Peter en dat die niks te vrezen zou hebben.

Aanslag

Dinsdagavond is misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De misdaadjournalist is in zijn hoofd geraakt, zo meldt Het Parool. De aanslag vond plaats aan de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries was daar 's avonds aanwezig voor de opnames van het televisieprogramma RTL Boulevard, waar hij te gast was. De schoten werden rond half 8 gelost. Bronnen in advocatenkringen melden aan NOS dat het ging om vijf schoten.

Sinds 1991 werkt De Vries als misdaadverslaggever, waaronder lange tijd als verslaggever voor Panorama. Van 1995 tot en met 2012 is hij te zien in zijn eigen televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Nadat zijn programma stopte, is hij regelmatig te zien bij RTL Boulevard, waar hij ook dinsdagavond te gast was.

Misdaad
  • Het Parool, NOS
  • BrunoPress