Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Duizenden Indiërs ingespoten met zout water in plaats van coronavaccin

In India zijn in verband met grootschalige oplichtingspraktijken rondom de vaccinatiecampagne tot nu toe veertien mensen aangehouden, waaronder een aantal artsen. De vermoedelijke zwendelaars worden ervan verdacht duizenden mensen 'gevaccineerd' te hebben met zout water.

India

Het gesjoemel vond plaats in de buurt van India's grootste stad Mumbai. Volgens nieuwszender CNN hebben daar naar schatting zo'n 2.500 Indiërs tijdens twaalf verschillende nep-acties zout water toegediend gekregen in plaats van een coronavaccin. De oplichterij speelde zich af tussen mei en juni van dit jaar.

Artsen en medisch personeel betrokken

De drijfveer achter de actie lijkt geld. Mensen die zich wilde laten vaccineren moesten namelijk cash aftikken bij de organisatie en naar verluidt verdienden ze daar omgerekend zo'n 23.600 euro mee. Vooral het contant betalen en de verdacht uitziende vaccinatiecertificaten deden bij veel slachtoffers de alarmbellen afgaan, waarop de politie in actie kwam.

Tot dusver zijn er veertien mensen gearresteerd, waaronder zelfs artsen en medisch personeel. Politieambtenaar Vishal Thakur tegen CNN: "Ze gebruikten een ziekenhuis die valse certificaten, flacons en spuiten produceerde."

Zaak loopt

De zaak loopt inmiddels en op 24 juni hadden zich al meer dan 2.000 slachtoffers bij de openbare aanklager gemeld. Daarnaast spoort het Hooggerechtshof van Mumbai de Staat en lokale autoriteiten aan actie te ondernemen zodat er niet nog meer mensen gedupeerd worden.

Misschien ook voor jou:
Diederik Gommers: ‘Deltavariant zorgt niet voor nieuwe lockdown’
Nieuws
  • CNN, Telegraaf
  • Pexels