Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bill Cosby vrijgelaten vanwege ‘oneerlijk proces’

De Amerikaanse Bill Cosby, die eerder veroordeeld werd voor seksueel misbruik, is vrijgelaten door het hooggerechtshof in Pennsylvania. Het hof oordeelde dat het proces tegen de 83-jarige komiek oneerlijk is geweest.

Bill Cosby vrijgelaten vanwege ‘oneerlijk proces’

Cosby, die ooit furore maakte met The Cosby Show was al lang en breed vertrokken uit de Amerikaanse media toen hij middenin het #MeToo-schandaal weer volop in de schijnwerpers stond. Ditmaal als verdachte voor het misbruiken van meer dan zestig vrouwen. De aanklachten varieerden van seksuele intimidatie tot drogeren en seksueel misbruik.

Uiteindelijk bleek dat vrijwel alle zaken tegen de 83-jarige verjaard waren. Alleen voor het misbruik van oud-medewerker Andrea Constand kon Cosby nog vervolgd worden, en dat gebeurde. In 2018 kreeg hij, als eerste van de grote #MeToo-aangeklaagden een gevangenisstraf opgelegd. Hij zou tussen de drie en tien jaar in de cel moeten zitten.

Oneerlijk proces

De advocaten van Cosby hadden commentaar op het bewijsmateriaal dat tegen hun cliënt werd gebruikt. Tijdens het proces maakten de aanklagers gebruik van een verklaring die Cosby ooit gaf tijdens een civiele rechtszaak. De acteur dacht dat die verklaring nooit in zijn nadeel gebruikt zou kunnen worden. In Amerika hoor je immers de immer beroemde en beruchte woorden ‘you have the right to remain silent. Anything you say can be used against you in court’ als je een verklaring aflegt die later tegen je gebruikt mag worden.

Het hooggerechtshof gaf de advocaten gelijk en zag nog maar één mogelijke optie: Cosby moest linea recta vrijgelaten worden. De acteur kwam vandaag, voor het eerst na bijna drie jaar in de gevangenis, weer thuis.

Nieuws
  • telegraaf.nl, nu,nl
  • Pro Shots