Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

UEFA staat regenboogvlaggen in Boedapest toch toe na kritiek

Goed nieuws voor voetbalsupporters in Hongarije. Iedereen die een regenboogvlag bij zich heeft – en dat zijn er heel veel – mag deze tóch wel meenemen naar het stadion. UEFA had de vlaggen aanvankelijk verboden, maar is nu toch overstag gegaan.

regenboogvlaggen

Het Nederlands Elftal mag vanavond weer laten zien wat ze kunnen. Ditmaal in een wedstrijd tegen Tsjechië. Veel Nederlandse voetbalsupporters die zijn meegereisd naar Boedapest, waar de wedstrijd plaatsvindt, hebben regenboogvlaggen bij zich. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de omstreden antihomowet in het land. Aanvankelijk wilde de UEFA een stokje steken voor dit plan. Na veel kritiek zijn ze tóch overstag en mogen de vlaggen het stadion in.

Regenboogvlaggen

Aanvankelijk zouden we vanavond geen regenboogvlaggen zien in de Puskás Arena, het voetbalstadion in Boedapest. “In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de UEFA, dus die mag dat bepalen”, legt KNVB-woordvoerder Daan Schippers uit. “Maar dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dit besluit steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en zijn daarom de OneLove-campagne gestart.”

Vlaggen in kluisjes

Fans die hun regenboogvlag toch mee naar binnen zouden smokkelen, zouden bij de ingang van de fanzone tegengehouden worden. Daar zouden ze de vlaggen moeten opbergen in een kluisje, weet Schippers. “Maar ik heb wel een aantal mensen gezien die in een compleet regenboogpak hier in de fanzone rondlopen.”

Overstag

Nadat de UEFA bakken kritiek kreeg op hun beleid, zijn ze toch overstag gegaan. Regenboogvlaggen zijn vanavond dus wél welkom in het stadion en in de fanzone. “De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond eerder op de dag laten weten dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en dat, in overeenstemming met de Equal Game-campagne van de UEFA, die gericht is op het bestrijden van elke vorm van discriminatie, ook tegen de LGBTQI+-gemeenschap, dergelijke vlaggen zullen worden toegestaan in het stadion”, aldus de UEFA. „De UEFA wil duidelijk maken dat zij geen regenboogkleurige symbolen heeft verbannen uit de fanzone in Boedapest en dat de fanzone onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten valt. De UEFA zou zo’n symbool zeer welkom heten in de fanzone."

Aanvoerdersband

Het Nederlands Elftal maakt vanavond ook een statement tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië. Georginio Wijnaldum draagt namelijk een speciale OneLove-aanvoerdersband. “Daar zijn wij trots op”, laat Schippers weten. “Ook alle KNVB-bestuurders dragen vandaag een speldje van de OneLove-campagne.”

Misschien ook voor jou:
Voetbalvaders op de foto
Sport
  • Tips en Weetjes, NOS, Telegraaf
  • iStock