Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dom Under: criminelen trappen in politieval

Down Under is topcrimineel Hakan Ayik – die in misdaadkringen bekendstond als crimineel influencer – gigantisch te kakken gezet door de Australische politie. Ayik dacht dat hij versleutelde telefoons verkocht, terwijl de opsporingsdiensten meeluisterden.

Dom Under: criminelen trappen in politieval

Undercoveragenten waren in 2018 al begonnen met de verkoop van telefoons met een zogenaamd veilig communicatienetwerk, ANOM genaamd. Toen drugscrimineel Ayik er één in handen kreeg en hem begon aan te prijzen in onderwereldkringen, hielp hij zonder het te weten honderden criminelen in de val te lokken. Op een gegeven moment begon Ayik ook in de telefoons te handelen, waarop de apparaten zich als een olievlek verspreiden over de hele wereld. Op het hoogtepunt waren er wereldwijd meer dan 12.000 toestellen actief, in honderd landen. En de politie maar meeluisteren...

De gevolgen van de undercoveroperatie zijn gigantisch. Wereldwijd zijn meer dan 800 arrestaties verricht, waarvan 49 in Nederland. Ook werden in ons land 25 drugslabs en opslagplaatsen opgerold en 2 miljoen euro cash gevonden.

De 42-jarige Ayik, een Australiër van Turkse komaf, is nog steeds voortvluchtig. Volgens Australische media zou de spierbundel zich verschuilen in Turkije. Hij zou in Istanbul een hotel bezitten en met de Nederlandse Fleur Messelink twee kinderen hebben. Messelink is eigenares van een haartransplantatiekliniek in de miljoenenstad.

Ayik heeft er ondertussen een nieuw probleem bij. Hij is naast de Most Wanted Man van Australië nu ook persona non grata in de criminele wereld. Want het verkopen van ‘politiemobieltjes’ – hoe onbewust ook – wordt hem niet in dank afgenomen.