doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Harry Vermeegen: 'Voetballers zijn emotieloze journaallezers'

Nog niet zo lang geleden kon je, ook rondom een groot voetbaltoernooi, nog weleens een geintje uithalen met een voetballer van het Nederlands elftal: even een leuk itempje opnemen om de druk van de ketel te halen. Maar die tijden zijn voorbij, weet ook de koning van de voetbal-tv.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053596d09c5 img{#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053596d09c5 img{#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053596d09c5 img{#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053596d09c5 img{#fig-61053596d09c5 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Harry Vermeegen: 'Voetballers zijn emotieloze journaallezers'

“Met Harry Vermeegen!”

Harry! Lig je met een oranje shirt naast het zwembad?

(Lacht) “Welnee joh, ik trek nooit iets oranje aan. Ik heb ook nooit begrepen waarom we dat doen met z’n allen. In het buitenland denken ze dat we niet goed bij ons hoofd zijn.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Jij woont in Spanje: hangen bij jou de straten niet vol met Spaanse vlaggetjes?

“Die Spanjaarden zijn niet zo gek als wij. Het lijkt wel alsof wij Nederlanders even willen laten zien dat we er nog zijn. Ik bedoel: we zijn een klein land, we worden altijd over het hoofd gezien door de grote landen, we hebben niks te vertellen in de wereld, dus als er eens in de zoveel jaar een eindtoernooi is en we mogen meedoen, dan is het alsof we met z’n allen roepen: Hallo iedereen, kijk ons eens gek doen! En dan allemaal in een oranje polonaise naar het stadion.”

We dachten dat die gekkigheid jou wel zou aanspreken.

“Niks mis met een feestje hoor, en ik vind het helemaal prima dat iedereen het doet, vooral mee doorgaan zou ik zeggen, maar ik hou het bij een oranje stropdas.”

Jij wist altijd als geen ander om de oranjekoorts aan te wakkeren. Je maakte zelfs filmpjes met spelers van het Nederlands elftal tíjdens een toernooi.

“Jaap Stam glipte weleens uit het spelershotel om even met mij de zinnen te verzetten. Hartstikke leuk. Die jongens zaten zich toch de kolere te vervelen in zo’n hotel, dus ze waren allang blij als ze er even uit konden. In de voorbereiding op het WK van 1998 liep ik met Wim Jonk in een dorpje in Zwitserland waar hij op mijn rug een kaartje schreef voor koningin Beatrix.

Dat ze 13 juli vrij moest houden, omdat het Nederlands elftal dan langs zou komen, mét de wereldbeker.”

Waarom maken we dit soort televisie niet meer?

“Ik zag laatst een filmpje van Soufiane Touzani die Memphis Depay een boodschap liet inspreken voor koning Willem-Alexander. Toen dacht ik: hè? Dat is precíes wat ik toen met Wim Jonk deed. Maar dan nét niet, snap je? Zo’n Andy van der Meijde die voetballers rondrijdt in zijn auto: leuk hoor, maar ook net niet. Mijn opvolger had er volgens mij allang moeten zijn, maar ik zie hem nog niet. Ligt trouwens niet alleen aan die jongens, hoor.”

Waaraan nog meer?

“Het is al heel wat dat Touzani Depay zover heeft gekregen. Voetballers zijn tegenwoordig van die emotieloze journaallezers, met afgemeten bijna voorgelezen antwoorden. Kunnen zij niet altijd iets aan doen, zij worden helemaal mediagetraind en doen vaak alleen maar van die interviewtjes voor een reclamebord - drie minuten, en geen seconde langer! –maar dat komt omdat ze door de club zo worden afgeschermd. Bovendien: al die clubs hebben tegenwoordig een eigen kanaal waarop ze leuke filmpjes met hun spelers zetten. Ik bedoel: elke eredivisieclub heeft zijn eigen kanaal, die staan hun spelers niet zomaar meer af.”

Doodzonde!

“Ik zou weleens met Frenkie de Jong over de Ramblas in Barcelona willen lopen, gewoon om te zien wat er dan gaat gebeuren.”

Een regelrecht verkeersinfarct!

Lacht: “Een prettige chaos. Ik liep ooit met Wesley Sneijder door het centrum van Milaan toen hij daar nog speelde. Na vijf minuten moesten we al stoppen met filmen: veel te gevaarlijk.”

Maar wel goede tv!

“Er is niks leukers dan om met een voetballer even een half uurtje iets op te nemen. In de auto, in het bos, op een trapveldje, waar dan ook. Verschillende achtergrondjes en zo, een andere omgeving dan alleen voor dat reclamebord. Dat is goed voor die spelers. Toen ik die filmpjes maakte, deed bijna iedereen mee, omdat ze wisten dat het hen populair maakte. Mijn programma was populair, er keken veel mensen naar, dus daar hadden die jongens ook iets aan. Des te populairder zij werden, des te interessanter werden zij voor sponsoren en dergelijke. Maar goed, die tijd is voorbij. Nu doen al die clubs dat allemaal zelf.”

Iemand als Wout Weghorst zou hier nog wel voor te porren zijn, toch?

“Toen hij nog bij Heracles in Almelo speelde, ging ik bij hem langs in zijn geboortedorp. Hartstikke leuke jongen.”

En de voetballer die ons Europees kampioen gaat maken!

“Haha! Geloof je het zelf?”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws