Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bewijs opgedoken voor het achterhouden van explosieve memo over toeslagenaffaire

Het achterhouden van een cruciaal memo over de toeslagenaffaire is bewust gebeurd. Het document is in 2019 met opzet niet gearchiveerd, zo erkent het ministerie van Financiën.

memo toeslagen affaire

In 2019 werd er bewust een explosief memo over de toeslagenaffaire achtergehouden, dit erkent het ministerie van Financiën na vragen van RTL Nieuws en Trouw.

Reconstructie

Bij het ministerie van financiën is bewijs opgedoken dat de Belastingdienst in 2019 bewust informatie over de toeslagenaffaire heeft weggemoffeld. Uit een reconstructie blijkt dat een memo uit 2017, waarin aangegeven werd dat slachtoffers van de toeslagenaffaire compensatie moesten krijgen, in 2019 plotseling verdween. Inmiddels blijkt dat een ambtenaar voorstelde om het memo weg te moffelen.

E-mail

Het ministerie van Financiën geeft aan dat forensisch experts van accountantskantoor PWC ingehuurd zijn om te achterhalen hoe het kan dat het zogeheten memo-Palmen werd achtergehouden. Het zou gaan om een e-mail van een lagere medewerker van de Belastingdienst. Welke leidinggevenden besloten hebben om het memo weg te moffelen is niet duidelijk. Ook is het op dit moment nog onduidelijk aan wie de de e-mail werd verzonden.

Opheldering

Vanwege het lopende onderzoek van PWC wordt er door het ministerie van Financiën verder geen uitsluitsel geven. De hoogste baas van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, gaf vorige week nog aan "niet bekend te zijn" met het voorstel van de lagere ambtenaar. De Kamer heeft al meerdere malen om opheldering over het memo gevraagd, maar kreeg die niet. Na het aftreden van het kabinet vanwege het rapport Ongekend Onrecht werd de vraag over het 'wegmoffelen van het memo' niet beantwoordt.

Nieuws
  • RTL Nieuws, Trouw
  • BrunoPress