Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pieter Omtzigt zegt ‘met pijn in hart’ CDA-lidmaatschap op

Pieter Omtzigt zegt zijn CDA-lidmaatschap op, dat maakt het kamerlid zojuist in een verklaring op Twitter bekend. Reden voor deze beslissing is het naar buiten komen van een interne notitie, waarin Omtzigt zijn ervaring binnen de partij omschrijft. Momenteel zit Omtzigt met een burn-out thuis, maar hij wil wel als zelfstandig lid van de Tweede Kamer terugkeren.

Pieter Omtzigt

De interne notitie van Omtzigt, die donderdagavond uitlekte, leidde tot grote onrust binnen het CDA. “Dit stuk had intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen”, laat Omtzigt in de verklaring weten.

“Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. Dat is jammer, maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg.”

Omtzigt zit momenteel met een burn-out thuis, maar geeft aan wel terug te willen keren naar de Tweede Kamer. “Het is mijn intentie om terug te keren als zelfstandig Kamerlid, juist omdat veel mensen mij dat vertrouwen gegeven hebben. Ik heb verder nog geen enkel besluit genomen over hoe ik mijn politieke toekomst ga vormgeven en zal daar pas over besluiten wanneer ik volledig ben hersteld.”

Gelekte memo

De memo die donderdag uitlekte, zorgde meteen voor ophef. In het 76-pagina’s lange document beklaagde Omtzigt zich onder andere over de strijd tegen Hugo de Jonge voor het lijsttrekkerschap. Er zouden al promofilmpjes klaarliggen voor De Jonge, maar niet voor Omtzigt.

Bovendien zouden partijgenoten Omtzigt achter zijn rug om 'labiel' hebben genoemd en werd hij uitgemaakt voor 'teringhond', 'klootzak' en 'psychopaat. Ook schreef de politicus dat hij zich niet altijd gewaardeerd voelde en dat hij zich ook regelmatig onveilig voelde binnen het CDA.

Misschien ook voor jou:
Pieter Omtzigt sloopt CDA in gelekte memo
Nieuws
  • RTL Nieuws, AD
  • BrunoPress