doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Pieter Omtzigt sloopt CDA in gelekte memo

De zaak rond Pieter Omtzigt is opnieuw helemaal opgeblazen. De oorzaak is dit keer een gelekte memo die de CDA-politicus opstuurde naar de evaluatiecommissie-Spies, die opgezet werd om het verkiezingsverlies te onderzoeken en bevat keiharde uithalen naar de lijsttrekkersverkiezing, partijfinanciën en de gang van zaken binnen het CDA.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acffa0b03d img{#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acffa0b03d img{#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acffa0b03d img{#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614acffa0b03d img{#fig-614acffa0b03d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Pieter Omtzigt sloopt CDA in gelekte memo

De memo werd gisteravond via GeenStijl gelekt en zorgde meteen voor ophef. In het 76-pagina’s lange document beklaagd de CDA’er zich onder andere over de strijd tegen Hugo de Jonge voor het lijsttrekkerschap. Er zouden al promofilmpjes klaarliggen voor De Jonge, maar niet voor Omtzigt, en ondertussen werd hij achter zijn rug om ‘labiel’ genoemd en uitgemaakt voor ‘teringhond’ en ‘klootzak’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wanneer De Jonge dan opstapt en het stokje doorgeeft aan Wopke Hoekstra, voelt Omtzigt zich opnieuw gepasseerd. Er was namelijk een belofte gemaakt binnen het CDA dat hij de plek van De Jonge in zou nemen. “Ik herinner hen onder meer aan de afspraak met Rutger (Ploum, partijvoorzitter red.), dat ik lijsttrekker zou worden als Hugo onverhoopt zou uitvallen”, schrijft de CDA’er. Toch werd Wopke gekozen, waarna Omtzigt meteen voor een camera mocht verschijnen om een statement te geven, zonder maar een woord met Hoekstra gesproken te hebben. Dat schoot bij Omtzigt in het verkeerde keelgat: “Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in.”

Verkiezingen

Bij de laatste verkiezingen ging het opnieuw mis. Omtzigt merkt in de memo op dat een sponsorbijdrage van bijna een miljoen euro aan de CDA-campagnekas niet gemeld werd bij Binnenlandse Zaken. Het bedrag zou afkomstig zijn van slechts drie mensen die maar wat graag wijzigingen in het CDA-programma wilden zien en zo mogelijk invloed op Wopke Hoekstra wilden uitoefenen.

Ondertussen werd Omtzigt achter zijn rug om nog steeds zwartgemaakt door andere partijleden. Ze tekenden bloksnorren op zijn verkiezingsposters en staken die daarna in brand. Partijgenoten die tijdens de sollicitatie aangaven dat ze Omtzigt steunden, zouden lager op de kieslijst worden gezet.

Reactie

Wopke Hoekstra reageerde vanochtend voorafgaand aan de ministerraad voor het eerst op de memo. Hij noemde het ‘heel vervelend en ook echt beschadigend’. Desondanks denkt hij dat de formatiegesprekken zo gewoon doorgezet kan worden. “Wat mij betreft gaan wij gewoon door met verkennende gesprekken. Daarin is wat mij betreft niets veranderd.’’

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws