Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geen compensatie voor nabestaanden treinkapers De Punt

Het is inmiddels al bijna een halve eeuw geleden dat negen gewapende Molukkers een trein kaapten tussen station Assen en Haren. Toch werd de juridische strijd over de kaping tot op de dag van vandaag uitgevochten in de rechtbank.

Geen compensatie voor nabestaanden treinkapers De Punt

Het hoger beroep dat vandaag ten einde kwam ging over 11 juni 1977, de laatste dag van de gijzelneming. Het eindigde met een beschieting door het leger, waarbij twee gijzelaars en zes gijzelnemers om het leven kwamen. Nabestaanden van twee van de omgekomen Molukkers, Max Papilaya en Hansina Uktolseja, spanden de zaak aan. Ze wilden de waarheid horen over de wijze waarop Papilaya en Uktolseja om het leven kwamen. Daarbij hoopten ze ook op een schadevergoeding.

Het hof oordeelde in 2018 al dat de nabestaanden geen recht hadden op compensatie. Het geweld dat de mariniers tegen de gijzelnemers gebruikten viel binnen de wettelijke perken. Achteraf was het misschien onjuist, maar op het moment zelf waren ze in de veronderstelling dat het geweld nodig was. De nabestaanden van Papilaya en Uktolseja gingen tegen het besluit in hoger beroep, maar dat strandde vandaag opnieuw in de rechtszaal.

Misdaad
  • telegraaf.nl
  • Bruno Press