doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Een dreigende ontvoering'

De politie kon pas ingrijpen wanneer zijn neefje daadwerkelijk ontvoerd werd, maar zo lang wilde Mehmet liever niet wachten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce662380f30 img{#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce662380f30 img{#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce662380f30 img{#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce662380f30 img{#fig-60ce662380f30 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Een dreigende ontvoering'

Mehmet* (28) ziet eruit alsof hij zojuist, bij de draaideur van de rechtbank, nog even snel onder handen is genomen door een stylist. Zijn volle hipsterbaard lijkt met minstens evenveel zorg geboetseerd als het glanzende, gitzwarte kapsel boven op zijn hoofd. Hij wordt vandaag bij de politierechter verwacht, maar de gemiddelde glamourfotograaf zou ook wel raad met hem weten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eind mei gaf hij zijn ex-zwager klappen. Onaangekondigd dook hij op in de belwinkel van de man. In eerste instantie bleef het bij wat dreigende taal, maar al snel vlogen de vuistslagen over de toonbank en werd er gesmeten met alles wat maar voor handen was. Met telefoons vooral.

Mehmet ontkent het niet. Hij komt uit een cultuur waarin het nog iets betekent om de oudste broer te zijn. Het is een verantwoordelijkheid waarvoor hij niet wil en niet kan weglopen, maar die vooral sinds de problematische echtscheiding van zijn zusje, nu zes jaar geleden, zwaar op zijn schouders drukt. En op zijn humeur.

“Wat moet ik doen, mevrouw?” vraagt hij de rechter. “Wat moet ik doen? Zegt u het maar. Wat moet ik doen? Ik weet het niet meer.”

Gapende hoofdwond

De inzet van de spanningen tussen zijn zusje en haar ex-man is hun zoontje, het neefje van Mehmet. Hoewel zijn ex-zwager de biologische vader is, heeft hij het kind volgens Mehmet nooit erkend en ook nooit de nodige alimentatie voor hem betaald. Dat hij zijn zoon in de eerste jaren na de scheiding nog regelmatig mocht zien, had hij enkel en alleen te danken aan de coulantie van zijn ex-vrouw en haar familie.

Aan die coulantie kwam een einde toen de vader zich steeds dreigender ging opstellen. Van het mishandelen van Mehmets zusje leek hij een hobby te maken en steeds vaker dreigde hij hun kind te ontvoeren en mee te nemen naar zijn vaderland Turkije.

“Hier,” zegt Mehmet terwijl hij een dik pak papier in de lucht houdt. “Dit zijn alle incidenten waarvan we bij de politie melding hebben gemaakt. In werkelijkheid waren het er nog veel meer. Die man gaat maar door. En de politie doet niets, want daarvoor moet mijn neefje eerst ontvoerd worden, zeggen ze.”

Mehmet houdt zijn beide handen vol ongeloof omhoog. “Zegt u het maar: wat moeten wij dan?”

Op een zaterdagochtend in mei gaat Mehmets telefoon. Zijn zusje aan de lijn. In blinde paniek. Haar ex-man staat bij het voetbalveld waar hun zoon aan het voetballen is. Hij dreigt hem mee te nemen. Mehmet is op dat moment op weg naar de andere kant van het land, maar draait zijn auto onmiddellijk om.

Nog ver voor hij bij het voetbalveld arriveert, belt zijn zusje opnieuw. Zij en haar zoontje zijn veilig thuis. Goed nieuws, maar toch kan het Mehmet nauwelijks bedaren. Hij besluit zijn woede aan te wenden om zijn ex-zwager een allerlaatste waarschuwing te geven.

Briesend stapt hij even later de belwinkel binnen.

Antwoord op de vraag ‘wat had ik dan wel moeten doen?’ krijgt Mehmet niet van de rechter. Wel een geheel voorwaardelijke taakstraf van veertig uur en het dringend advies voortaan zijn handen thuis te houden.

Later die middag zit zijn ex-zwager voor dezelfde rechter. Na de vuistslagen pakte hij een bezemsteel en zette de achtervolging in. Buiten, voor de winkel, sloeg hij de bezem aan stukken op het hoofd van Mehmet, die aan de wraakactie onder meer een gapende hoofdwond overhield. Een poging tot zware mishandeling, oordeelt de rechter. Ze legt de ex-zwager een taakstraf op van honderd uur, de helft voorwaardelijk.

*De namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws